Skip to main content

Τι φταίει για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό Κόλπο

Η αντιδημαρχία προέβη σε δειγματοληψίες για να εξακριβώσει τι ακριβώς προκάλεσε το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το δινοφύκος του γένους Gonyaulax ευθύνεται για το μεγάλης έκτασης φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό Κόλπο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στις οποίες προέβη ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για την υλοποίηση του Προγράμματος «Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας στο όρμο της Θεσσαλονίκης».

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το φαινόμενο προκλήθηκε από το δινοφύκος του γένους Gonyaulax, το οποίο παράγει πολυσακχαρίτες που οδηγούν στο σχηματισμό βλεννώδους μάζας, με συνέπεια τη δημιουργία συσσωματωμάτων με άλλα φυτικά και ζωικά πλαγκτικά είδη, νεκρά κύτταρα, στερεούς επιπλέοντες ρύπους κ.ά.» αναφέρει η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ενώ επισημάνθηκε ότι οι πληθυσμοί του εν λόγω δινοφύκους παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αφθονίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ακόμη, στις 29 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε έγγραφη ενημέρωση και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, στην οποία αναγράφεται όμοια διαπίστωση».

Επισημαίνεται ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και αναφερθεί στο παρελθόν στις ακτές του Β. Αιγαίου και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως συνηθισμένα και επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το φαινόμενο χαρακτηρίζεται μεγαλύτερης έκτασης και έντασης από τα προηγούμενα, με την ύπαρξή του να αποδίδεται σε πλείστους παράγοντες, όπως λ.χ. η αύξηση της θερμοκρασίας, η έλλειψη κυματισμού, οι ενδεχόμενες μεταβολές στις συγκεντρώσεις των θρεπτικών ουσιών που καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο κ.ο.κ. Παρά την «ξαφνική» εμφάνιση, πρόκειται για αργή διαδικασία, που οφείλεται σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών οι οποίες επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους.

Όπως αναφέρει η αντιδημαρχία, από την Παρασκευή 30 Ιουνίου παρατηρήθηκε σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου, με την επικράτηση ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας να θεωρούνται ότι συντέλεσαν ως προς αυτό.

«Η μηχανική απομάκρυνση της επιπλέουσας βιομάζας είναι εργασία σύνθετη και πολυδάπανη και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην έγκυρη ενημέρωση για τα αίτια του φαινομένου, προέβη στις παραπάνω ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη παραπληροφόρηση και συμπεράσματα βασισμένα σε εικασίες, ενώ οι δειγματοληψίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων και την εξέλιξη του φαινομένου θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στόχος του Δήμου είναι τόσο η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, όσο και η συμβολή, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην αναβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των οποίων επιχειρείται η εξεύρεση χρηματοδοτικών μέσων και άλλων ενδεδειγμένων πρωτοβουλιών (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συνεργασίες κ.ά.).

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, αποσκοπώντας πρωτίστως στην πρόληψη της κατάληξης απορριμμάτων στη θάλασσα.