Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν «περίεργη» ανάθεση έργου σε τοπική εφημερίδα

Μείζονα ερωτήματα για την πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο απευθείας ανάθεσης καλλιτεχνικής εκδήλωσης σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης.

του ειδικού συνεργάτη

Ερωτηματικά και αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας Πέτρου Λεκάκη να εισηγηθεί απευθείας ανάθεση καλλιτεχνικής εκδήλωσης σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεκάκης εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας να εγκρίνει την απευθείας ανάθεση στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. της διοργάνωσης καλλιτεχνικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της ανάδειξης και των εγκαινίων του πεζόδρομου της οδού Αγίας Σοφίας, έναντι ποσού 15.000 ευρώ!

Είναι προφανή τα μείζονα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρόταση του συγκεκριμένου αντιδημάρχου προς το δημοτικό συμβούλιο, αλλά εμείς θα κάνουμε τον κόπο να τα σταχυολογήσουμε. Διότι, σε αυτήν την πόλη, εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει και τα έχουμε ακούσει όλα, κάποιοι από τους ανθρώπους που τη διοικούν βάλθηκαν να μας διαψεύσουν.

Το επίμαχο απόσπασμα από την ημερήσια διάταξη των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου

 

Με βάση ποια κριτήρια, λοιπόν, ανατίθεται σε μία εταιρεία, που εξ όσων γνωρίζουμε έχει ως βασικό αντικείμενο την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας Μακεδονία, να διοργανώσει μία καλλιτεχνική εκδήλωση; Δεν θα μπορούσε να διοργανώσει ο ίδιος ο δήμος την εκδήλωση κάνοντας χρήση των Υπηρεσιών του; Ποια είναι αυτή η ειδική τεχνογνωσία που απαιτείται για τη διοργάνωση μίας απλής καλλιτεχνικής εκδήλωσης, για την οποία μάλιστα θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με αρκετές χιλιάδες ευρώ;

Και ακόμα κι αν δεχθούμε ότι είναι απαραίτητη αυτή η... ειδική τεχνογνωσία που ο Δήμος φέρεται να μην κατέχει αναγκαζόμενος να πληρώσει τρίτα πρόσωπα και ότι η εν λόγω εταιρεία την κατέχει, γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης; Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, ώστε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, να καταθέσουν προτάσεις για τα εγκαίνια του πεζοδρόμου προκειμένου να επιλεγεί η πιο άρτια και συμφέρουσα πρόταση;

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Voria.gr, το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μέλη της δημοτικής παράταξης Μπουτάρη που διοικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης – αντιδράσεις που αναμένονται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται κατά πόσο είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύμβουλος Οικονομικής Ανάπτυξης στην εφημερίδα «Μακεδονία» είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν ο οποίος παραιτήθηκε από τη διοίκηση του δήμου για το θέμα της Proton Bank. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Voria.gr σε υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στον δήμο Θεσσαλονίκης για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης ήταν παρών και ο κ.Καπόν με τη νέα του ιδιότητα.

Τυχαίο ή όχι το γεγονός εμείς οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα, και να επιμείνουμε στην απάντηση των αυτονόητων ερωτημάτων που απασχολούν κάθε ενεργό Δημότη.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Λεκάκης, ο οποίος εισηγείται την απευθείας ανάθεση, οφείλει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της πρότασής του. Υπενθυμίζεται ότι η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας υπάγεται στην αρμοδιότητα του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Θανάση Παππά, ο οποίος από όσο γνωρίζουμε είχε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Χασδάι Καπόν, όταν ο τελευταίος ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Και βέβαια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος.