Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γάγγραινα για την πόλη οι κλοπές ανακυκλώσιμων

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με αστυνόμευση που να σηματοδοτήσει την αντιστροφή της κατάστασης

Νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με αστυνόμευση, ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση στο ζήτημα εκτεταμένων κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών, ζητεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το θέμα «μείζον» και ζητώντας παρέμβαση της Πολιτείας.

«Επειδή το θέμα είναι πραγματική γάγγραινα, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία να ενημερώσει τόσο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όσο και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), ζητώντας την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος», επισημαίνει η δημοτική αρχή και καλεί τους φορείς της αυτοδιοίκησης και κυρίως τη συντεταγμένη Πολιτεία να αντιδράσουν άμεσα, ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, «αλλά κυρίως να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη».

Υπενθυμίζει, δε, ότι, τελευταία, πέρα από τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών, «αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, γι αυτό και προχωρήσαμε σε δύο ακόμη καταγγελίες, για την κλοπή καλυμμάτων φρεατίων από το Πάρκο της ΧΑΝΘ και για τις συνεχείς παραβιάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, που εκτός όλων των άλλων δημιουργούν ζητήματα επικινδυνότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πολλές φορές στο παρελθόν έχει καυτηριάσει το θέμα της εκτεταμένης κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών, που συνοδεύεται και με παράνομη –κατά κύριο λόγο- κατάληψη κτιρίων και διαφόρων κελυφών για φύλαξη και διαμονή.

Μέχρι στιγμής, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την κλοπή ανακυκλώσιμων, ενώ έχουμε κοινοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και έχουμε προσφύγει στη συντεταγμένη Πολιτεία για λήψη μέτρων περιορισμού και καταστολής του φαινομένου.

Η κλοπή ανακυκλώσιμων από τους κάδους του Δήμου, καθώς και η γενικότερη δραστηριότητα που έχει σχέση με οικονομικές δοσοληψίες πώλησης ειδών, χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά, που όπως είναι εύλογο δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης και της χώρας, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποτραπεί, γιατί δεν υπάρχει κανένα σχετικό νομοθετικό μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί.

Γι΄ αυτό απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με αστυνόμευση που να σηματοδοτήσει την αντιστροφή της κατάστασης.

Επειδή το θέμα είναι πραγματική γάγγραινα, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία να ενημερώσει τόσο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όσο και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), ζητώντας την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης και κυρίως η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν, ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά κυρίως να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη.

Να επισημάνουμε ότι τελευταία, πέρα από τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών, ως Δημοτική Αρχή, αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, γι αυτό και προχωρήσαμε σε δύο ακόμη καταγγελίες, για την κλοπή καλυμμάτων φρεατίων από το Πάρκο της ΧΑΝΘ και για τις συνεχείς παραβιάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, που εκτός όλων των άλλων δημιουργούν ζητήματα επικινδυνότητας.

Το θέμα είναι μείζον και η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει».