Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εργασίες συντήρησης σε δημοτικά και νηπιαγωγείο

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν σε επισκευή του σχολικού συγκροτήματος των 69ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων και του 10ου Νηπιαγωγείου.

Δύο ανακοινώσεις σχετικά με τη συντήρηση και επισκευή του σχολικού συγκροτήματος των 69ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων καθώς και τις εργασίες ανακατασκευής του 10ου Νηπιαγωγείου, αντίστοιχα, εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Σχετικά με το πρώτο θέμα του συγκροτήματος των 69ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Επειδή στα παρατηρούμενα διαβήματα και παραστάσεις απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους Συλλόγους των σχολείων παρουσιάζονται τα προβλήματα ως μείζονα και συνεχόμενα, χωρίς δηλαδή καμία παρέμβαση του Δήμου διευκρινίζονται τα παρακάτω:

69ο Δημοτικό Σχολείο

Με βάση τα αιτήματα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Κατασκευών, προβήκαμε στις εξής εργασίες και παρεμβάσεις:

Α. Η κλάδευση των δέντρων είναι αρμοδιότητα της σχολικής επιτροπής και της Δ/νσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος. Το 2012-2013 κλαδεύτηκαν τα δέντρα που κρίθηκαν επικίνδυνα από τη σχολική επιτροπή.

Β. Ο τακτικός έλεγχος των καναλιών παροχέτευσης ομβρίων των στεγών των σχολείων γίνεται με την μέριμνα του Διευθυντή του κάθε σχολείου μέσω της Σχολικής Επιτροπής.

Γ. Η αντικατάσταση των κατεστραμμένων πλακών της ψευδοροφής, θα γίνει από την εργολαβία συντήρησης σχολείων σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος που διαπιστώθηκε στην στέγη του σχολείου τις επόμενες 20 μέρες.

Δ. Η επισκευή στα καζανάκια και τις βρύσες των τουαλετών, επειδή πρόκειται για μικρής κλίμακας συντήρηση και με δεδομένο ότι οι τουαλέτες του σχολείου ανακατασκευάστηκαν πριν από 2 χρόνια, γίνεται με την μέριμνα του Διευθυντή του κάθε σχολείου μέσω της Σχολικής Επιτροπής. Εν τούτοις θα καταβληθεί προσπάθεια αποκατάστασης.

Ε. Για την επισκευή των κουφωμάτων θα σταλεί σχετικός τεχνίτης από το Δήμο.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι πριν δυο χρόνια στο κτίριο του 69ου Δημοτικού Σχολείου και στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος έγιναν εργασίες σημαντικές συντήρησης και ανακατασκευής που αναφέρονται παρακάτω και απεικονίζονται στις φωτογραφίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

- Ανακατασκευή των χώρων υγιεινής
- Εξωτερική βαφή κτιρίου
- Εσωτερική βαφή των διαδρόμων του κτιρίου και των εσωτερικών κιγκλιδωμάτων των κλιμακοστασίων
- Αντικατάσταση φεγγιτών και εξωτερικών κουφωμάτων υπογείου
- Αντικατάσταση 2 εξωτερικών θυρών
- Αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων
- Αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και αντικατάσταση με νέα μεγαλύτερου ύψους για παρεμπόδιση από τους βανδαλισμούς, κυρίως λόγω της άμεσης γειτνίασης με το γήπεδο του Άρη
- Βαφή τοιχείων, αποκατάσταση σοβάδων περίφραξης
- Αποξήλωση εσωτερικών κρασπέδων αυλής για δημιουργία χώρου γύρω από το μπάσκετ
- Ασφαλτόστρωση του τμήματος που αποξηλώθηκε
- Κατασκευή παρτεριών-κτιστών καθιστικών παγκακίων
- Φύτευση παρτεριών (ψηλή – χαμηλή βλάστηση)
- Κατασκευή 2 ραμπών ΑΜΕΑ
- Προσθήκη κουπαστής στα κλιμακοστάσια
- Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων εξωτερικών πλατύσκαλων
- Επισκευή αντικατάσταση εξωτερικών βρυσών
- Διαχωρισμός της αυλής των νηπίων από την αυλή των παίδων με κιγκλίδωμα

15ο Δημοτικό Σχολείο

Παρότι δεν έχει αποσταλεί έγγραφο στη Διεύθυνση Κατασκευών, πληροφορούμενοι τα αιτήματα τους προς την 5η Δημοτική Κοινότητα, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Σύνδεση σχολείου με το φυσικό αέριο.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 15ο Δημοτικό Σχολείο, αποπερατώθηκε το 2005-2006. Δεν συμπεριλήφθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα με το οποίο έγινε εγκατάσταση αερίου καυσίμου στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, διότι το 2005-2006 ήταν σε φάση κατασκευής από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και ατυχώς έγινε εγκατάσταση από την εργολαβία με πετρέλαιο και όχι με καύσιμο αέριο. Η αντικατάσταση του συστήματος πετρελαίου σε αέριο προγραμματίζεται να γίνει από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

2. Η επισκευή του συστήματος αποχέτευσης των W.C., η στεγανοποίηση-επισκευή των υδρορροών του κτιρίου, η επισκευή – αντικατάσταση υλικών στις τουαλέτες (βρύσες – καζανάκια), η κατασκευή στεγάστρου στην είσοδο της ράμπας του κτιρίου, η αντικατάσταση της Ηλεκτρομαγνητικής κλειδαριάς, το εξωτερικό βάψιμο των τοίχων (από συνθήματα κ.λ.π.), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων φωτισμού στις αίθουσες και τους διαδρόμους θα αποκατασταθούν από το Δήμο, μέσω της εργολαβίας συντήρησης, παρά το γεγονός πως πολλές εργασίες αποκαθίστανται κανονικά από το Διευθυντή του Σχολείου και τη Σχολική Επιτροπή.
Η αναγόμωση των πυροσβεστήρων, η προμήθεια υλικών καθαριότητας, γραφικής ύλης, χαρτιού, toner αφορούν λειτουργικά έξοδα μέσω Διευθυντή και Σχολικής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι το κτίριο που στεγάζεται το 15ο Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε το 2005 από τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Είναι ένα καινούργιο σχολικό κτίριο. Ως εκ τούτου τοπικά προβλήματα ανασήκωσης των υλικών επικάλυψης των δαπέδων δεν δικαιολογούνται και μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλονται στην όχι σωστή αρχική κατασκευή.

Παρά ταύτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπάρχουν αιτήματα του σχολείου για συντήρηση προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτός από την κατασκευή στεγάστρου στην είσοδο του κτιρίου. Πριν δυο χρόνια περίπου έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος και εκτός του στεγάστρου δεν επισημάνθηκε άλλη ανάγκη συντήρησης από το 15ο Δημοτικό Σχολείο.   

Σε κάθε περίπτωση η Δ/νση Κατασκευών έχει αποστείλει σχετικό ερωτηματολόγιο σε όλες τις σχολικές μονάδες για την καταγραφή των αιτημάτων και τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων.

Η συνεργασία για επιλύσεις μέσα από έγκαιρη και απευθείας ενημέρωση αποτελεί την οδό για την επίλυση των προβλημάτων.

Δείτε φωτογραφίες:



Σχετικά με τις εργασίες ανακατασκευής του 10ου Νηπιαγωγείου στην οδό Χειμάρρας 26, η ανακοίνωση του Αντιδημάρχου αναφέρει τα εξής:

Περαιώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες άρσης επικινδυνότητας λόγω εκτεταμένων καθιζήσεων στο 10ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης και το σχολείο λειτουργεί μετά τις θερινές διακοπές κανονικά. Το κτίριο που το στεγάζει μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης πριν 30 περίπου χρόνια, στο οποίο όμως εμφανίστηκαν ρηγματώσεις και βυθίσεις στην πλάκα ισογείου και στις τοιχοποιίες λόγω αστοχιών στην αρχική του μελέτη και κατασκευή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε εργασίες ανακατασκευής όλου του κτιρίου αφού προηγουμένως εκτελέσθηκαν εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης και εξυγίανσης του υπεδάφους, συνολικής δαπάνης 120.000,00€.

Αναλυτικότερα:

Τον Μάρτιο του 2015 διαπιστώθηκαν έντονες ρηγματώσεις τόσο στις εσωτερικές τοιχοποιίες του σχολικού κτιρίου όσο και στα δάπεδα. Συγχρόνως στα δάπεδα εμφανίστηκαν σημαντικές υποχωρήσεις (βυθίσεις) κεντρικά των πλακών.

Αμέσως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στις απαραίτητες εργασίες για την άρση του επικίνδυνου έως το τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιο 2015) με συνεχή οπτική παρακολούθηση από μεριάς των μηχανικών του Δήμου, ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτή η οποιαδήποτε επιδείνωση του φαινομένου και συγχρόνως σε διερεύνηση των αιτιών που δημιούργησαν το πρόβλημα με τις βλάβες με στόχο την άμεση αποκατάσταση τους.

Διαπιστώθηκε ότι το έδαφος κάτω από το δάπεδο του Νηπιαγωγείου υπέστη καθίζηση και υποχώρησε αφήνοντας κενό 10 εκ. Η πλάκα του ισογείου κατ’ ουσίαν άοπλη (διέθετε μόνο ελαφρύ πλέγμα το οποίο οξειδώθηκε) και οι εσωτερικές τοιχοποιίες (οργανισμός πλήρωσης) ήταν αθεμελίωτος καθώς εδράζονταν απευθείας στην εδαφόπλακα, χωρίς τις απαραίτητες τοπικές ενισχύσεις, όπως απαιτείται από τους τεχνικούς κανόνες δόμησης.

Μετά τα παραπάνω, για την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου ήταν επιτακτική η ανάγκη όχι απλά για επιδιόρθωση των βλαβών, αλλά για επανακατασκευή του οργανισμού πλήρωσης, με λήψη επαρκών μέτρων με στόχο την αποτελεσματική θεμελίωση του.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες με πληρότητα και ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες προχώρησαν στην ολική ανακατασκευή του κτιρίου του 10ου  Νηπιαγωγείου (ολική καθαίρεση και αποξήλωση, θεμελίωση του νέου οργανισμού πλήρωσης, νέα οπλισμένη εδαφόπλακα, κατασκευή νέων δαπέδων, δικτύων ύδρευσης, θέρμανσης, ηλεκτρολογικών, χώρων υγιεινής, κουζίνα, εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα).

Το κτίριο αποδόθηκε στους χρήστες (σχολική κοινότητα) σε χρόνο ρεκόρ, και επαναλειτουργεί από 1-10-2015 ασφαλές και πλήρως ανακαινισμένο.

Δείτε φωτογραφίες: