Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Από το 2024 η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 80 άτομα

Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης έχει 74 άτομα - Η πορεία για την ενίσχυση της δύναμής της μέσω ΑΣΕΠ

Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ενισχυθεί με 80 επιπλέον άτομα η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή της, η οποία θα ξεπερνά πλέον τους 150 υπαλλήλους.

Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης έχει 74 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και με τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, την εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας.

Τον περασμένο Μάρτιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή πρόσληψης των 1.213 δημοτικών αστυνομικών σε όλη τη χώρα, είχαν  εγκριθεί για τον δήμο Θεσσαλονίκης 80 άτομα από τα 120 που αιτήθηκε. Από αυτά τα 40 θα είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 20 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και τα 20 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ωστόσο, η αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας δεν αναμένεται άμεσα, αλλά από τη νέα χρονιά, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

Διαβάστε - Σε ποιους δήμους της Θεσσαλονίκης επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία

Δημοτική Αστυνομία: Άνοιξε ο δρόμος για 1.213 προσλήψεις - Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την προκήρυξη που θα αφορά την κάλυψη των 1.213 θέσεων στη δημοτική αστυνομία πανελλαδικά. Το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει τη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία στη συνέχεια θα αποστείλει στο ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά την έκδοση των πρώτων πινάκων, θα ακολουθήσει περίπου διάστημα ενός μήνα για τυχόν προσφυγές, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι οριστικοί πίνακες.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες. Επίσης, να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.  

Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι επιτυγχάνουν, θα περνούν από ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα και η δομή της προσωπικότητας.

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια θα μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους ως δημοτικοί αστυνομικοί.