Skip to main content

Δήμος Θέρμης: Ιδρύεται Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι

Θα στεγαστεί σε κτηριακό συγκρότημα της κοινότητας, ενώ θα στελεχωθεί από το υπουργείο Παιδείας - 600.000 ευρώ ο προϋπολογισμός

Στην τελική ευθεία για την ίδρυσή του βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Θέρμης μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 684). Την είδηση για την ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έφερε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Θέρμης. Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η επιλογή της χωροθέτησης αυτού του σημαντικού έργου στην ορεινή Τοπική Κοινότητα του Λιβαδίου έγινε στην κατεύθυνση αποκέντρωσης και τόνωσης της τοπικής κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της περιοχής και τη σημασία της ανάδειξής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λειτουργεί στη χώρα μας από το 1993, ενώ, σήμερα, λειτουργούν 50 κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς εκπαίδευσης έξω από το σχολείο με σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο αφού από τη μία σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλα τα σχολεία, οργανώνουν επιμορφωτικές και ενημερωτικές συναντήσεις για τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και συνεργάζονται με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ίδρυμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, αποτελούν σημαντικό σκαλοπάτι για την ανάπτυξη δράσεων δια βίου μάθησης συμβάλλοντας στην εξέλιξη μιας τοπικής κοινωνίας σε μια κοινωνία μάθησης (Learning City) που θα ενσωματώνει δημιουργικά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, που φιλοξενεί, τόσο στο πλαίσιο της τυπικής, όσο και της άτυπης εκπαίδευσης.

Η καινοτόμος, αυτή, δράση θα στεγαστεί σε κτηριακό συγκρότημα της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου, ενώ θα στελεχωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά την εγκατάσταση του εργολάβου, πρόκειται να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 600.000 περίπου ευρώ στις κτηριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος.

Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελείται από 2 κτήρια, από τα οποία το 1ο θα περιλαμβάνει ανεξάρτητο χώρο στον όροφο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ισόγειο χώρο. Στο δεύτερο κτήριο με την ολοκλήρωση των εργασιών θα στεγαστούν οι ξενώνες φιλοξενίας των επισκεπτών. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν και στα δύο κτήρια,  αφορούν την ενεργειακή αναβάθμισή τους, αλλά και οικοδομικές εργασίες συντήρησης.

Ουσιαστικά, θα ανακατασκευαστεί ο χώρος προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ένας επιπλέον εκθεσιακός χώρος και ένας χώρος γραφείων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, με τρόπο που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα από όλους.