Skip to main content

Δήμος Παύλου Μελά:Τρία νέα αυτοκίνητα ανακύκλωσης και 1.350 μπλε κάδοι

Πυκνώνει το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές του δήμου - Το 95% των απορριμμάτων θάβεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, μόλις το 5% ανακυκλώνεται

Ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες να υλοποιείται στον Δήμο Παύλου Μελά, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη συλλογή και διαχείριση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια και ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) συνεχίζει με δικό του νέο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει 3 ειδικά αυτοκίνητα-πρέσες ανακύκλωσης και 1.350 νέους κάδους ανακύκλωσης.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά με απώτερο στόχο την κυκλική οικονομία και αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εφαρμόζοντας την πυραμίδα της ορθής διαχείρισης των Απορριμμάτων με πρόληψη-μείωση, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής, για ένα καθαρότερο και φιλικότερο περιβάλλον για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει ότι τα δρομολόγια συλλογής θα είναι πλέον καθημερινά και ήδη ξεκίνησε σταδιακά η αλλαγή των παλιών κάδων ανακύκλωσης και η αντικατάστασή τους από νέους.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Δήμος θα έχει αυξήσει τους κάδους από 750 σε 1.350, έτσι ώστε να πυκνώσει το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Πρασίνου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης, Πρασίνου, το Τμήμα Καθαριότητας, το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Λαζαρίδης και Δημήτρης Αθάνατος, συνεχίζουν ικανοποιώντας και τα αιτήματα των πολιτών, να αντικαθιστούν τους παλιούς με νέους κάδους και παράλληλα να τοποθετούν κάδους ανακύκλωσης σε νέα σημεία.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ενημερωτική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα διαρκέσει ένα μήνα.

Στο διάστημα αυτό θα δοθεί ειδικός σάκος ανακύκλωσης και ενημερωτικό υλικό στην προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σήμερα στον Δήμο Παύλου Μελά ανακυκλώνεται περίπου το 5% των απορριμμάτων και το υπόλοιπο 95% θάβεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, από το οποίο τουλάχιστον το 25% μπορεί να εκτραπεί σταδιακά προς την ανακύκλωση.

Επίσης στα πλαίσια της ενημέρωσης ξεκινάνε δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου, που θα ολοκληρωθούν στις 4 και 5 Μαϊου 2017 στην 3η Περιβαλλοντική Συνάντηση Σχολικών Μονάδων με βιωματικά και διαδραστικά παιχνίδια και το Λούνα-Παρκ Ανακύκλωσης.

Σκοπός είναι να ενημερωθούν, ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα που στέλνονται για ταφή στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχοντας πολλαπλάσια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς μειώνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς.

Στο επόμενο βήμα βάση του ΤΟΣΔΑ θα αναπτυχθεί δίκτυο ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (ξεχωριστά ρεύματα-χαρτί, αλουμίνιο, pet) στις σχολικές μονάδες του Δήμου και θα λειτουργεί με ανταποδοτικότητα.

Συχνές ερωτήσεις για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης

1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.

2) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

3) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;
Με την Ανακύκλωση:
Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
 Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

4) Πού μεταφέρεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων και πώς γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών;
Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων όπου καταλήγει στα ειδικά Κέντρα Διαλογής που λειτουργούν για αυτό το σκοπό. Εκεί τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή, όπως συμβαίνει στις ανάλογες μονάδες του εξωτερικού. Τα ανακυκλώσιμα (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.