Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Παράδοση σε εγκύους κιτ δωρεάς βλαστοκυττάρων

Η συλλογή βλαστοκυττάρων και η διατήρησή τους στην Δημόσια Τράπεζα του «Γ. Παπανικολάου» είναι δωρεάν

Με την παράδοση στις εγκύους των κιτ για δωρεά βλαστοκυττάρων ολοκληρώνεται σήμερα στις 5 το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης ο πρώτος κύκλος μαθημάτων προετοιμασίας τοκετού που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του δωρεάν πρωτοποριακού προγράμματος του δήμου «Μια μαία για σένα».

Στη σημερινή εκδήλωση θα δώσει το «παρών» και η προϊσταμένη της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου» Αγγελική Ξαγοράρη.

Η συνεργασία του δήμου με την μοναδική δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων μετράει περίπου 15 χρόνια και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του πρώην συντονιστή διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου. Άλλωστε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών ενημερώνει με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια τους μελλοντικούς γονείς για τη μοναδική Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων (ΟΠΑ) που λειτουργεί δωρεάν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους δωρητές βλαστοκυττάρων δηλώνουν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά από το δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Προετοιμασία μητρότητας και δωρεάς

Οι έγκυοι και οι σύντροφοί τους που παρακολούθησαν τα μαθήματα προετοιμασίας μητρότητας που υλοποιούνται με ευθύνη της πιστοποιημένης μαίας Νατάσας Σταμκοπούλου θα κλείσουν σήμερα την προετοιμασία τους με την παραλαβή ενός ολοκληρωμένου κιτ βλαστοκυττάρων της Δημόσιας Τράπεζας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ώστε να είναι έτοιμες για τη δωρεά. Έτσι αμέσως μόλις γεννήσουν θα συλλεχθεί με ασφάλεια από την μαία ή την/τον μαιευτήρα τους το αίμα του πλακούντα από το οποίο προέρχονται τα βλαστοκύτταρα. Το κιτ μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα πρέπει να μεταφερθεί με ασφάλεια και σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό στην Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του «Γ. Παπανικολάου». Να σημειωθεί πως η διαδικασία είναι δωρεάν και δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τους γονείς είτε ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε δημόσια είτε σε ιδιωτική κλινική και μόνη προϋπόθεση είναι το κιτ να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του.

Η αξία των βλαστοκυττάρων και η πολύτιμη τράπεζα

Το λιγοστό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο. Τα βλαστοκύτταρα από το ομφαλιοπλακουντικό αίμα έχουν σπουδαία βιολογική αξία και αποτελούν ένα πραγματικό δώρο ζωής αφού κάποια στιγμή ενδέχεται να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και ιδιαίτερα ζωές παιδιών ως μόσχευμα σε περιπτώσεις λευχαιμίας και άλλες κακοηθών ή γενετικών ασθενειών. Σύμφωνα με το σύνθημα της Τράπεζας «ένας δίνει για όλους και όλοι δίνουν για έναν».
Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στεγάζεται στο κτίριο Στοργή, που είναι δωρεά του Συλλόγου «Στοργή» και ανήκει στην αιματολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου. Υποστηρίζεται εργαστηριακά από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Η συλλογή, ψύξη και αποθήκευση βλαστοκυττάρων άρχισε από το 1998. Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε η ουσιαστική λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων.