Skip to main content

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες στη Νεάπολη για το μπαράζ διαρρήξεων

Κοινό μέτωπο του δήμου Νεάπολης Συκεών με τους επαγγελματίες της περιοχής για τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας - Τι διεκδικούν από τις αρχές

Τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων προς όλα τα μέτωπα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, συμφώνησαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και τα μέλη της αντιπροσωπείας επαγγελματιών της Δ.Ε. Νεάπολης με αφορμή τα συνεχόμενα και αυξανόμενα περιστατικά εγκληματικότητας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, σε βάρος κατοικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, θέμα που πρώτη ανέδειξε η Voria.gr (δείτε εδώ).

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στο Δ.Κ. Νεάπολης, παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι Διοικητικού- Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης, Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Στέλιος Γκατζές καθώς και η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και η κοινοτική σύμβουλος Νεάπολης Χριστίνα Τοπαλίδου.

Όπως τόνισαν φανερά προβληματισμένοι και απογοητευμένοι  οι επαγγελματίες της περιοχής, «το έντονο πρόβλημα της έξαρσης της εγκληματικότητας και της σχεδόν ανύπαρκτης αστυνόμευσης στο δήμο μας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που δεν πάει άλλο. Καθημερινά σημειώνονται διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια και καταστήματα, και απειλούνται περιουσίες και ζωές. Και είναι βέβαιο ότι όσο θα απουσιάζουν από τους δρόμους και τις γειτονιές περιπολίες αστυνομικών, τόσο τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται».

«Δεν μας ενδιαφέρει το πού θα στεγάζεται το κτίριο της Αστυνομίας, αλλά η παρουσία αστυνομικών στις γειτονιές και τους δρόμους που δρα αποτρεπτικά και κατασταλτικά», υπογράμμισε υπογράμμισε από την πλευρά των επαγγελματιών ο Ελευθέριος Ωραιόπουλος, παρουσία και των άλλων εκπροσώπων του κλάδου Μ. Μανωλόπουλου, Κ. Τουλή, Γ.Κατσέα, Χ. Πουρσανίδου και Γ.Γκριζιώτη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κοινός αγώνας

«Συμμεριζόμαστε πλήρως την αγωνία, τους φόβους και την ανησυχία σας για την ελλιπέστατη έως ανεπαρκέστατη αστυνόμευση ολόκληρου του δήμου. Είναι ένα καυτό πρόβλημα το οποίο εμείς αναδείξαμε και για την εξάλειψη του οποίου πιέζουμε εδώ και χρόνια την Πολιτεία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αναλύοντας τη σειρά επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα με την ΕΛ.ΑΣ. για την προώθηση άμεσων λύσεων του έντονου αυτού προβλήματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα». Όπως σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία των δημοτών ενισχύοντας την αστυνόμευση και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών στην περιοχή, «μετά από τις μακροσκελείς, διαδοχικές περσινές επιστολές διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, με κοινοποίηση στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για τα συνεχή και σοβαρά κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών που έχουν καταγραφεί στο δήμο μας, τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε μπαράζ επαφών τόσο με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όσο και με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη για τα θέματα αστυνόμευσης του δήμου και ζητώντας ενίσχυση του ενιαίου Α.Τ. με επιπλέον αστυνομικούς».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «υπό την πίεση των γεγονότων πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, και μάλιστα πολύωρη, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, την οποία διηύθυνε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του υπ. Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, με παρόντες ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώπιον των οποίων πραγματοποιήθηκε μια αναλυτικότατη παρουσίαση του τεράστιου προβλήματος και ως δημοτική αρχή παρουσιάσαμε και καταθέσαμε ολοκληρωμένες, συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η καθημερινή κίνηση δύο τουλάχιστον περιπολικών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου καθώς και τέσσερις τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια».

Όπως προσέθεσε ο δήμαρχος, «από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης, ζήτησε από τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη να εξετάσουν με τη δέουσα προσοχή τα καταγγελλόμενα και να προβούν στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος». «Ως συνέχεια της σύσκεψης, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκε το δήμο μας και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει μόνιμη κάλυψη των σχολείων κατά την προσέλευση και αναχώρηση των μαθητών, καθώς και την προώθηση του ζητήματος της επιστροφής των αποσπασμένων σε άλλα γραφεία και Υπηρεσίες αστυνομικών» , σημείωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, ενώ προσέθεσε ότι «από τότε, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, ακόμη περιμένουμε τα σχέδια και τις απαντήσεις, με αποτέλεσμα -δυστυχώς- το μεγάλο πρόβλημα της αστυνόμευσης να παραμένει επί της ουσίας άθικτο. Αθετήθηκαν και ξεχάστηκαν ακόμη και οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που δόθηκαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις για άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης με επιπλέον μοτοσικλετιστές και περιπολικά». «Συνεχίζουμε τον αγώνα» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει «η καταγγελία όλων των περιστατικών εγκληματικότητας».

Επόμενα βήματα

Όπως εξήγησε, «η εικόνα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φανερώνει πτωτική τάση, καθώς δεν καταγγέλλονται από τα θύματα όλα τα περιστατικά εξαιτίας της γενικής απογοήτευσης που υπάρχει στην εξιχνίαση των υποθέσεων, ενώ συχνά αποτρέπονται και στο να κάνουν καταγγελίες ή μηνύσεις», καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες που πέφτουν θύματα κλοπών ή διαρρήξεων να προβαίνουν σε καταγγελίες και μηνύσεις, ενημερώνοντας παράλληλα το δήμο.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να υπάρξει συντονισμένη δράση μεταξύ του δήμου και όλων των τοπικών συλλόγων και φορέων, καταλήγοντας σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων.

Συγκεκριμένα -μεταξύ άλλων-αποφασίστηκε:

- Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στις 7 μ.μ., με ένα και μοναδικό θέμα την ελλιπή αστυνόμευση σε ολόκληρο το δήμο μας, όπου θα προσκληθούν επίσημα να συμμετάσχουν ο Αστυνομικός Διευθυντής και οι Διοικητές Ασφάλειας και Αστυνομίας Νεάπολης-Συκεών, ενώ θα κληθούν όλοι οι πολίτες του δήμου, οι φορείς του δήμου, όλοι οι σύλλογοι του δήμου, πολιτιστικοί, αθλητικοί, Σύλλογοι Γονέων, Διευθυντές Σχολείων, Εκκλησία, Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο καθώς και τα ΜΜΕ.
- Έκδοση ψηφίσματος για την ανάδειξη του προβλήματος και τη διεκδίκηση μέτρων που θα ενισχύουν την ασφάλεια των πολιτών,
- Διεκδίκηση της ενίσχυσης της αστυνόμευσης με έμφαση στην πρόληψη και αποτροπή της εγκληματικότητας με αυξημένες 24ωρες καθημερινές περιπολίες πεζών, μοτοσυκλετιστών και περιπολικών,
- Διεκδίκηση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς,
- Μεταφορά και κατασκευή ενιαίου Αστυνομικού Τμήματος σε καίριο σημείο της περιοχής, σε σύγχρονες και επαρκείς εγκαταστάσεις, που θα εξυπηρετεί άμεσα και τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες,
- Άμεση ενίσχυση της στελέχωσης του Α.Τ. Νεάποολης-Συκεών,
- Άμεση συνάντηση όλου του Δ.Σ. με την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου και την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ταυτόχρονα συνάντηση με Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και απαίτηση για συνάντηση, κοινή σύσκεψη με Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, παρουσία των επαγγελματιών και με τη δημοτική αρχή ή στο δήμο ή στο Αστυνομικό Μέγαρο.