Skip to main content

Δήμος Χαλκηδόνος: Δικαίωση για συμβασιούχους και δήμαρχο -Πληρώνονται με δικαστική απόφαση

Οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν μέχρι σήμερα τα δεδουλευμένα τους λόγω ανώνυμης καταγγελίας. Έδωσε μάχη στο πλευρό τους η διοίκηση του δήμου.

Μετά από μια νομική και δικαστική περιπέτεια αρκετών μηνών, οι 55 πρώην εργαζόμενοι του δήμου Χαλκηδόνος που είχαν προσληφθεί με πεντάμηνες συμβάσεις στο πλαίσιο προσλήψεων εποχιακού προσωπικού λόγω της πανδημίας, εν τέλει δικαιώθηκαν και πρόκειται σύντομα να δουν τα δεδουλευμένα τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το ζήτημα που είχε αναδείξει η Voria.gr και είχε φτάσει μέχρι και στη Βουλή υπό τη μορφή ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε τους 55 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τον συγκεκριμένο δήμο, όπως έγινε και σε άλλους δήμους της χώρας βάσει του άρθρου 74 του νόμου 4745/2020, ώστε να καλυφθούν ανάγκες λόγω της έκτακτης απειλής της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για πρόσληψη υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων για πέντε μήνες με καθήκοντα τον καθαρισμό σχολείων, δημοτικών κτηρίων και αγροτικών ιατρείων βάσει των προδιαγραφών του ΕΟΔΥ, τη μεταφορά ευπαθών ομάδων από τους 18 οικισμούς του δήμου στα εμβολιαστικά κέντρα, τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε δημότες που το έχουν ανάγκη και τις εργασίες διατήρησης του οδοστρώματος σε καλή κατάσταση.

Πώς «έμπλεξε» η υπόθεση

Ενώ η διαδικασία κινήθηκε κανονικά και οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν στις 25 Ιανουαρίου του 2021, μια παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Χαλκηδόνος Μαυρουδή Μηντσιούδη, έφερε τα πρώτα σύννεφα, αφού χαρακτήρισε μη νόμιμες τις προσλήψεις.

Λίγο αργότερα, μια ανώνυμη καταγγελία στο Ελεγκτικό Συνέδριο περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα, καθώς ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον δήμο Χαλκηδόνος σχετικά με τη νομιμότητα των προσλήψεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι πληρωμές των 55 εργαζόμενων που αν και έβλεπαν τις πεντάμηνες συμβάσεις ως ανάσα, τελικά εργάζονταν δίχως να γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι με τα δεδουλευμένα τους.

Η πρώτη βόμβα ήρθε τον περασμένο Μάιο, όταν με απόφαση του Ελεγκτικού οι προσλήψεις χαρακτηρίστηκαν μη νόμιμες.

Ο δήμος ωστόσο επέμεινε και κατέθεσε ένσταση, αφού οι 55 εργαζόμενοι μπήκαν άθελά τους σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Ωστόσο η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανέλαβε την υπόθεση επέμεινε στην αρχική της απόφαση, ότι δηλαδή οι προσλήψεις δεν είναι έγκυρες, διότι όπως αναφέρθηκε «δεν αιτιολογούνται πλήρως οι ανάγκες της πρόσληψης», ενώ παράλληλα σημειώθηκε πως «δεν τηρήθηκαν οι χρονικές διαδικασίες».

«Επιμέναμε ότι όλα αυτά δεν ισχύουν γιατί οι διατάξεις για αυτό ψηφίστηκαν, να παρακαμφθούν οι διαδικασίες για τη δέσμευση πιστώσεων, ενώ υπήρχε και η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας», εξηγεί ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξε από πλευράς Ελεγκτικού και ένας καταλογισμός στον ίδιο κατόπιν εντάλματος του δημάρχου για πληρωμή ενός μικρού ποσού στους εργαζόμενους.

Προσφυγή στο ΣτΕ και στα αστικά δικαστήρια

Ο δήμος Χαλκηδόνος ωστόσο, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και προσέφυγε στο ΣτΕ για το θέμα και οι εργαζόμενοι (με την υποστήριξη του δήμου) στα τοπικά δικαστήρια για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αξίζει σε να σημειωθεί ότι οι 55 εργαζόμενοι όλο αυτόν τον καιρό μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση εργάζονταν όλοι κανονικά και ενώ στους άλλους δήμους οι συμβάσεις ανανεώθηκαν, στη Χαλκηδόνα η σύμβαση διεκόπη, αφού ουσιαστικά οι εργαζόμενοι δεν υπήρχαν.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι νέες διατάξεις τους έδιναν το δικαίωμα να παραμείνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η σύμβαση σε άλλους δήμους πρόκειται να παραταθεί και για άλλους τρεις μήνες, μέσα στο 2022.

Δικαίωση μεν αλλά…

Στις 23 Δεκεμβρίου βγήκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων, που τελικά δικαιώνει τους εργαζόμενους.

Όπως έδειξε η διαδικασία, το δικαστήριο εξέτασε σε βάθος την υπόθεση, καταλήγοντας ότι οι συμβάσεις είναι έγκυρες, για τη σύναψη των οποίων τηρήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση διαπιστώθηκε η συνδρομή έκτακτης και επείγουσας ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας και ακολούθως στον αναγκαίο χρόνο εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις του νόμου για τη νόμιμη δημοσιονομική δέσμευση δαπάνης της μισθοδοσίας τους.

«Είμαστε απόλυτα δικαιωμένοι που αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν και για το ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη νομιμότητα», τονίζει στη Voria.gr για την εξέλιξη ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλκηδόνος, οι εργαζόμενοι έχασαν το δικαίωμα τους να συνεχίσουν στην εργασία τους, αφού όπως λέει «είναι άνθρωποι με απόλυτη ανάγκη εργασίας, δεν πρόκειται για άτομα της πολιτικής μας πελατείας».

Την ίδια ώρα ο δήμος Χαλκηδόνος στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες εργαζόμενων καθώς είναι ένας ιδιαίτερα υποστελεχωμένος δήμος από άποψη προσωπικού

«Ας γίνει μάθημα σε κάποιους ώστε οι ανθρώπινες ψυχές να μην γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλκηδόνος.