Skip to main content

Δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης

Πρόκειται για το πρώτο από τα 15 μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που έρχονται - Άνω των 200 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός τους

Προκηρύχθηκε η δημοπράτηση της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας μη επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Μαΐου 2018.

Πρόκειται για το πρώτο από τα 15 μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, που δημοπρατούνται το επόμενο χρονικό διάστημα (μετά την ισχύ του νόμου 4412/2016, που εναρμονίζει τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών με τις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, ο οποίος αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα των αποβλήτων στη χώρα μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους με 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 8 εκατ. ευρώ θα διαθέσει ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ) για 5ετή λειτουργία της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Η μέγιστη τιμή εισόδου στη Μονάδα προϋπολογίζεται σε 39,65 ευρώ/τόνο.

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Η σχετική Διακήρυξη της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ) για την επιλογή Αναδόχου κατασκευής της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης και πενταετούς λειτουργίας του έργου, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 28.214.384,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ, προβλέπει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://ted.europa.eu) με αριθμό 2018/S 066-14609. Η δημοπράτηση γίνεται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Κριτήριο ανάθεσης θα αποτελέσει η πλέον οικονομικά συμφέρουσα προσφορά, με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής και αποτελεσματικότητας.

Δείτε την προκήρυξη για το έργο στο TED, ΕΔΩ.