Skip to main content

Οι συνήθεις οιωνοί του τέλους και για την κυβέρνηση Τσίπρα

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Έτσι είχε αρχίσει και με τον Καραμανλή. Με την υπόθεση Βατοπεδίου. Μπορεί ευθύς εξ αρχής, να φαινόταν, και στο τέλος να απεδείχθη περιτράνως, ότι ήτο μία πομφόλυξ, μία σαπουνόφουσκα όμως που μας έφθειρε απίστευτα.

Έτσι έγινε και με την ΕΡΤ επί Σαμαρά. Μπορεί, να ήταν ο ισχυρότερος συμβολισμός κεντροδεξιάς αποφασιστικότητος, μετά την μεταπολίτευση τουλάχιστον, αλλά οδήγησε στην έξοδο του Κουβέλη από την Κυβέρνηση και στην μοιραία αδυναμία επιτεύξεως προεδρικής πλειοψηφίας.

Έτσι εξελίσσεται και τώρα η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών για την Αριστερά. Πράγματι πρόκειται για μία ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του αγώνος της κατά του αστικού καθεστώτος, χαρακτηριστικά καθοδηγουμένη προσωπικά από τον υπαρχηγό της νεοκομμουνιστικής ομάδος, που κυβερνά. Φυσικά και "«η ομάδα αυτή των νεαρών ακτιβιστών της Αριστεράς» (ευφυέστατος ο χαρακτηρισμός του κ Παπαχελά) δεν πιστεύει , ότι ο «διαγωνισμός» της θα αντέξει στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, πολλώ δε μάλλον στον πολιτικό χρόνο. Εκείνο, που τους ενδιαφέρει, είναι η ανάδειξη ενός νέου συμβόλου αγώνος, αλλά, επί το πρακτικότερον, και ενός ή δύο ( ο χρόνος θα δείξει) εργολάβων της Αριστεράς, που θα εξασφαλίσουν παντοιοτρόπως την μελλοντική της παρουσία. Η επικοινωνιακή καταστροφή τους βέβαια στο αστικό εκείνο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που τους ψήφισε, αλλά δεν τους ανήκει, είναι πλέον πρόδηλη. Η διαδικασία του τέλους εκκίνησε.

Έτσι είναι με τους οιωνούς: διαμορφώνουν ένα θυμικό υποσυνείδητο, που εν ευθέτω χρόνω προσδιορίζει καθοριστικά την λήψη των «ελλόγων» αποφάσεων. Ποτέ θα έρθει ευθέτως αυτός ο χρόνος; Θα το δείξουν «αι ειδοί του Μαρτίου».

Τα έσοδα πηγαίνουν χάλια, αλλά ο παράγων αυτός δεν αρκεί για την ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017, λόγω του χαμηλού απαιτούμενου πλεονάσματος για το 2016. Οι εξελίξεις εξαρτώνται από δύο άλλες συνιστώσες: Α. Την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Εν προκειμένω δυοίν θάτερον: εάν ο νόμος εφαρμοσθεί επί του πραγματικού εισοδήματος, θα οδηγήσει, βεβαίως -βεβαίως, σε φοροδιαφυγή ανεπαναλήπτου - ακόμη και για τα εγχώρια δεδομένα μας- εκτάσεως. Εάν τολμήσουν , να τον εφαρμόζουν επί του τεκμαρτού εισοδήματος, τότε «θα γελάσει κάθε πικραμμένο χείλι». Οι αλλαγές στην αγορά, ιδίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, θα είναι τεκτονικής φύσεως. Η άμεσος επίπτωση στην είσπραξη των εμμέσων φόρων δραματική. Β. Τούτο θα ανησυχήσει τους δανειστές. Μετά και το απολύτως καταστροφικό για την κα Μέρκελ αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών του Βερολίνου η συνέχιση των κακών δημοσκοπικών της αποτελεσμάτων , είτε βέβαια η απόσυρσή της, θα δημιουργήσει πιεστικώτατες ανάγκες επιδείξεων αποφασιστικότητος της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας. Η Δευτέρα Αξιολόγηση θα γίνει για τους «Τσίπρας/Παππάς και Σια» εφιάλτης. Το ορόσημο της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων του θέρους 2017 καθίσταται μοιραίο .

Άρα ας αναμένομεν, να δούμε, εάν θα εμφανισθεί «κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα» (Καβάφης, «Μάρτιαι Ειδοί»).

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη