Skip to main content

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

Άρθρο του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Πιστεύω, ότι η ανάμειξη λεπτομερειών εκ της ιδιωτικής ζωής, πολλώ δε μάλλον η επίκληση προσωπικών «σκανδάλων» στην πολιτική ζωή είναι εκτός από αντιαισθητική και απολύτως άχρηστη. Είναι παντελώς αδύνατον, να μη εμφανίζονται στην δημοσία ζωή των γυναικών και ανδρών όλα εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας, που θα μπορούσε, να ανακαλύψει κανείς πίσω από τις ιδιωτικές κουρτίνες. Πχ. Δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος, να ασχολείται οιοσδήποτε με τις ιδιωτικές στιγμές του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, είτε τους τρόπους πληρωμής των εξόδων του, για να βγάλει συμπεράσματα περί του ανδρός. Η πολιτική του παρουσία αρκεί απολύτως. Δύο κουβέντες να πει και καθίσταται απολύτως σαφές, ότι αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των αιτιών της νεοελληνικής καταστροφής. Τα επί πλέον περιττεύουν.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως είναι αυτονόητο, ότι το curriculum vitae των πολιτικών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κατανόηση των κινήτρων αλλά και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους. Πχ δεν είναι σημαντικό το γεγονός, ότι πλείστοι όσοι της ηγετικής ομάδος περί τον Πρωθυπουργό είναι μεγαλοαστικής προέλευσης βαθύπλουτοι; η αριστερή τους τοποθέτηση εν συνδυασμώ αποκαλύπτει τόσο  την - επαινετέα - αγαθότητα των προθέσεων, όσο και την - ανύπαρκτο- σχέση τους με τα ζητήματα, που απασχολούν τον εργαζόμενο  και επιχειρούντα λαό.

Τα λέγω όλα αυτά, για να προλάβω σκέψεις, ότι η ακολουθούσα αναφορά μου στο life style της συζύγου του Πρωθυπουργού έχει μολυνθεί από την εγγενή στα λαϊκά στρώματα διάθεση  ζηλόφθονου σχολιασμού των ευποροτέρων(κουτσομπολιό απλοελληνιστί). Διαβεβαιώ, ότι κίνητρό μου είναι η ανάλυση των κινήτρων τους προς πρόβλεψη του μέλλοντος και μόνον. Ομολογώ βεβαίως μετά παρρησίας την αυταρέσκεια, που μου προκαλεί η επιβεβαίωση της απολύτου ισχύος των νόμων του καπιταλισμού, ιδίως έτσι όπως τους αντιλαμβανόμεθα εμείς της λαϊκής Δεξιάς.

Μπορεί ο Λουίς Μπουνιουέλ, να εννοούσε ειρωνικά τον ως άνω τίτλο της γνωστής ταινίας του. Άθελά του όμως έφτιαξε ένα όρο, που περιγράφει παραστατικότατα τα πράγματα: Ότι δηλαδή η αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας, η γοητεία, που ασκεί στο βιολογικό ον η συνεχής βελτίωση της ευμάρειάς του, είναι η επαρκέστερη ερμηνεία της ιστορίας.

Όλα αυτά μου ήρθαν κατακλυσμιαίως κατά νούν, όταν τις προάλλες αντίκρισα δύο εικόνες: μία της κας Μπαζιάνα να ονομάζεται επισκέπτης καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και μία, να αποβιβάζεται της πρώτης απ´ ευθείας πτήσεως Πεκίνου- Αθηνών με style και εν γένει outfit απολύτως επιτυχημένο, απολύτως comme il faut και φυσικά απολύτως αναντίστοιχο του παρελθόντος της ιδίας, του συζύγου της και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει.

Αστικοποιείται λοιπόν η ελληνική πραγματική Αριστερά; ευχής έργον θα ήτο, αλλά φεύ, μάλλον απίθανον. Όλα πάνω της συνηγορούν περί του αντιθέτου. Και τούτο διότι είναι τόσο φανατικοί, ώστε δεν μπορούν, να αντιληφθούν την έννοια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Άρα επιχειρούν  απλώς, να συνδυάσουν τον σοσιαλισμό δημοσίως με τον καπιταλισμό ιδιωτικώς. Εκείνο ασφαλώς, που αδήριτα προκύπτει, είναι ότι αστικοποιούνται μόνον, όπως συνέβαινε πάντοτε βάσει του  φυσικού νόμου, οι προσωπικές συνήθειες των «απαράτσικς». Το είδαμε στην ΕΣΣΔ, το ζούμε και σήμερα από την Κούβα μέχρι τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Τούτο συνεπάγεται το εξής ένα: δεν έχουν σε προσωπικό επίπεδο καμία απολύτως διάθεση, να εγκαταλείψουν την εξουσία. Όσον εξαρτηθεί από αυτούς, θα εξαντλήσουν και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Δηλαδή: όλες οι πολιτικές αναλύσεις, που γίνονται, κινούνται σε μία διάσταση, που αγνοεί τα βασικά βιολογικά τους ένστικτα. Άρα ...

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης