Skip to main content

Δημιουργία γκέτο στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ο Αριστείδης Φωκάς

Ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή για τη μεταφορά σχεδόν του συνόλου των προσφύγων της Ειδομένης στη Θεσσαλονίκη.

Την απειλή δημιουργίας γκέτο στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη μετεγκατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων από την Ειδομένη στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς επισημαίνει τη μονομερή επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης, τον παραγκωνισμό των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνθήκες γκετοποίησης που δημιουργούνται, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των προσφύγων, στην ήδη επιβαρυμένη από την οικονομική κρίση περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωση του ο κ. Φωκάς υπογραμμίζει τα εξής: «Εδώ και ένα μήνα είχα προειδοποιήσει πως η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει πάνω από 10.000 πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις δημάρχων και τοπικών κοινωνιών, κόντρα σε κάθε έννοια λογικής, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της, δημιουργώντας γκέτο σε κάθε γωνιά της περιφέρειας του Νομού, και ιδιαίτερα στα δυτικά. Τα προβλήματα της Ειδομένης, μεταφέρονται εδώ, σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να το αντιμετωπίσουν. Θα επαναλάβω, η Θεσσαλονίκη έκανε το χρέος της. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν και άλλοι τις ευθύνες τους. Οι πολίτες της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης έφτασαν στα όρια τους».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Φωκά έχει ως εξής:

Ξεκίνησε χτες Τρίτη 24/5 η διαδικασία εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης και της μεταφοράς του συνόλου των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί της γεωγραφικής και πληθυσμιακής ισοκατανομής σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την υπανάπτυξη, την ανεργία, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ελλιπέστατη αστυνόμευση, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ στην όλη διαδικασία που ακολουθείται δεν ελήφθησαν υπόψη οι προϋποθέσεις που όρισαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των κέντρων φιλοξενίας που διαμορφώθηκαν δεν παρέχεται καμία ξεκάθαρη εγγύηση που να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, αλλά και των φιλοξενούμενων σε αυτά. Ακόμη, είναι προφανές πως τα κρούσματα εγκληματικότητας που έχουν καταγγελθεί στην Ειδομένη και αλλού (πορνεία, ναρκωτικά, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων κ.ά.) θα επαναληφθούν και στα γκέτο που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται, χωρίς παράλληλα να μπορεί να αποκλειστεί η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και η εκμετάλλευση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών από ακραίους εγχώριους κύκλους.

Επειδή η άφιξη και παραμονή –για άγνωστο χρονικό διάστημα– 10.000 και πλέον προσφύγων σε όλη την έκταση της Β΄ περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά του Νομού οδηγεί νομοτελειακά στην γκετοποίησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε να προχωρήσει η ισοκατανομή των προσφύγων στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, και να σταματήσει η μονομερής επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης;
- Θα μεριμνήσει για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής των δημοτών, αλλά και των προσφύγων που θα παραμείνουν στα κέντρα φιλοξενίας;