Skip to main content

Δίμηνη διορία από την κυβέρνηση στους δήμους για τους δασικούς χάρτες

Στοιχεία από τους ΟΤΑ ζητά η κυβέρνηση για να περιοριστούν τα προβλήματα. Τι συμβαίνει σε Χαλκιδική και Κιλκίς. Με τροπολογίες λύνονται πολλά ζητήματα

Διορία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ώστε οι δήμοι της χώρας να αποστείλουν στις αρμόδιες αρχές τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας και οι πολίτες να αποφύγουν, εκτός της γραφειοκρατικής διαδικασίας και της ταλαιπωρίας, να πληρώσουν και το κόστος των αιτήσεων αντίρρησης σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες, δίνει η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τους δασικούς χάρτες, στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να έχουν σταλεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, ενώ αναφερόμενος στη Χαλκιδική, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τις ιδιοκτησίες, επισήμανε ότι εκατοντάδες κατοικίες βρίσκονται σε περιοχές που εμφανίζονται ως δάση.

Το πρόβλημα επισήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο οποίος έχει στείλει ήδη έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας τη διακοπή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, εξαιτίας των προβλημάτων σε ζώνες απαλλοτριώσεων οδικών αξόνων, αλλά και σε περιοχές παραλίας, αιγιαλού και ρεμάτων.

Με την αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων από τους δήμους, μπορούν να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας, τόνισε ο κ. Φάμελλος, και δεν θα υποβάλλονται οι πολίτες σε άσκοπο κόστος και σε άσκοπη ταλαιπωρία. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα υποχρεούνται να υποβάλουν αντιρρήσεις που έχουν και ένα συγκεκριμένο κόστος. Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως η διαδικασία της συλλογής και αποστολής των στοιχείων πρέπει να γίνει από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΚΜ.

Προβλήματα έντονα, εκτός της Χαλκιδικής εμφανίζει και ο νομός Κιλκίς, όπου αναρτήθηκε και κυρώθηκε ο δασικός χάρτης χωρίς να το μάθουν οι πολίτες. Η ανάρτηση έγινε το 2013 και όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος το υπουργείο θα προσπαθήσει στην περίπτωση πρόδηλων λαθών (όπου έχει γίνει λάθος αποτύπωση στους χάρτες) να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως με τροπολογία που ψηφίστηκε παρατάθηκε για ενάμιση μήνα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αντίρρησης, ενώ επιλύεται νομοθετικά και το θέμα της άρσης αναδάσωσης σε περιοχές που δεν είχαν δασική χρήση και δασικά χαρακτηριστικά πριν από την κήρυξή τους ως αναδασωτέες. Επίσης, αποκτά νομική βάση ο κυρωμένος κι όχι ο αναρτημένος χάρτης για να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι δασικοί χάρτες δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύουν παρά πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουμε στη χώρα μας», διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν μειωθεί πολύ τα τέλη αντιρρήσεων, με βάση υπουργική απόφαση που θα προκύψει αυτή την εβδομάδα για τα πρόδηλα λάθη, καθώς όπου δεν ευθύνεται ο πολίτης δεν θα πληρώνει τα τέλη αντιρρήσεων.

Το υπουργείο, όπως αποκάλυψε ο κ. Φάμελλος, ετοιμάζει και νέα νομοθετική ρύθμιση για τις επιδοτήσεις και οι αγρότες θα μπορέσουν να παραλάβουν το δικαίωμα χρήσης ή το δικαίωμα εξαγοράς δασικών εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί, δημόσιες ή ιδιωτικές, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία με μικρότερο κόστος και με ένταξη στο πρόγραμμα των 100 δόσεων.

«Έτσι θα τακτοποιηθεί και ο αγροτικός χώρος, χωρίς να επιτραπεί καμία εμπορική αξιοποίηση του δάσους και καμία νομιμοποίηση κατοικίας ή πισίνας μέσα σε δασική έκταση, κάτι το οποίο αντίκειται και στο Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το πολύ δυο μηνών για την υποβολή αιτήσεων χρήσης ή κυριότητας, ώστε να συνδυάζεται με το χρονοδιάγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών, που επίσης πήρε παράταση.

«Υπάρχει ήδη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε μια υπουργική απόφαση για να υπάρχει εξαίρεση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από τα τέλη αντιρρήσεων. Θα προωθηθεί και μια υπουργική απόφαση για τα θέματα των ΟΤΑ γιατί και οι δήμοι έχουν μεγάλες εκτάσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι προτάσεις των δήμων έγιναν δεκτές από το υπουργείο και σημείωσε ότι από τις 14 Μαρτίου έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση για το θέμα των δασικών χαρτών, οι προτάσεις της οποίας έγιναν δεκτές στο σύνολό τους.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, οι τελικές ρυθμίσεις νομοθετικές που θα ψηφίσει να είναι έτσι όπως μας υποσχέθηκε και να μην έχουμε παρεκκλίσεις και αδόκητες αλλαγές», είπε ο κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση κι όχι μόνο οι αεροφωτογραφίες του 1945 στη σύνταξη των δασικών χαρτών.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι από το 1945 και το 1960, οπότε είναι οι αεροφωτογραφίες έχουν μεσολαβήσει αναδασμοί, εκχερσώσεις και έχει διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση.

Ο κ. Γιουτίκας ζήτησε επίσης να δοθεί χρόνος στους αγρότες για να υποβάλλουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις.

«Θεωρώ ότι οι δασικοί χάρτες είναι βασικό εργαλείο, γιατί θα αποτελέσουν τη βάση για να 'κουμπώσει' στη συνέχεια το Εθνικό Κτηματολόγιο. Χωρίς την κύρωση των δασικών χαρτών και το Κτηματολόγιο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.