Skip to main content

Δήμοι Β. Ελλάδας: «Όχι» στους 30 νέους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία

Με επιστολή τους οι πρόεδροι των τεσσάρων ΠΕΔ της Βορείου Ελλάδας ζητούν συνάντηση με τον Χρήστο Σπίρτζη για τα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Την έντονη αντίθεση των δήμων της Βόρειας Ελλάδας τους προς τον σχεδιασμό για εγκατάσταση 30 νέων σταθμών διοδίων (μετωπικών και πλευρικών, τα οποία θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 8 σταθμούς διοδίων) επί της Εγνατίας Οδού αποτυπώνει με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεδρίασε, με την συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Ε. Λαμπάκη, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ι. Λώλου, Δημάρχου Ηγουμενίτσας, και της Δημάρχου Καβάλας κ. Δ. Τσανάκα, και συζήτησε (απόφ. 99/15-06-2017) το θέμα της «χωροθέτησης σταθμών διοδίων» επί της Εγνατίας Οδού, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την ΔΝΣγ/οικ.35897/ΦΝ393/18-05-2017 ΚΥΑ (Β΄ 1867/29-05-2017). 

Όπως επισημαίνει στην επιστολή, οι δήμοι συντάσσονται με την κοινή απόφαση-πρόταση των Περιφερειαρχών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, επί της Εγνατίας Οδού, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

Παράλληλα, δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις διοικητικές, δικαστικές και λαϊκές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τους Δήμους-Μέλη τους και από τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες, για την αποτροπή και ακύρωση του ανακοινωθέντος σχεδιασμού, με τον οποίο ένας ζωτικής εθνικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας οδικός άξονας μετατρέπεται σε μια αλυσίδα διοδίων, που θα εξαφανίσει τα έως τώρα πολλαπλά οφέλη από την λειτουργία της Εγνατίας Οδού, και θα προκαλέσει σειρά επιβαρύνσεων στα δίκτυα, τους οικισμούς και τους κατοίκους των εκατέρωθεν της Εγνατίας περιοχών.

Με άλλη επιστολή τους, εξάλλου, προς τον κ. Σπίρτζη, οι πρόεδροι των τεσσάρων ΠΕΔ της Βορείου Ελλάδας ζητούν συνάντηση για τα διόδια της Εγνατίας Οδού, ώστε να παρουσιάσουν όπως λένε τις θέσεις και τα επιχειρήματα των δήμων για την αποτροπή της κατασκευής των 30 νέων σταθμών διοδίων.