Skip to main content

Δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα από Μέρκελ-Γιούνκερ

Η κατάσταση της Ελλάδας μας αφορά όλους δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Δηλώσεις αλληλεγγύης και από Γιούνκερ, Μάλστρομ. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας συζητείται αυτή την ώρα στη σύνοδο κορυφή
Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, τόνισε πως όσα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν εναρμονίζονται καθόλου με τις δικές του εκτιμήσεις.

«Ό,τι συμβαίνει σε ένα κράτος-μέλος επηρεάζει όλα τα άλλα, ιδιαίτερακαθώς έχουμε κοινό νόμισμα, που σημαίνει ότι έχουμε κοινή ευθύνη», δήλωσε,  νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, αναφερόμενη στη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε, με την κατάσταση και την τύχη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες,

«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα στη συνάντησή μας αργότερα το απόγευμα. Μίλησα για το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου και αυτό είναι που χρησιμοποιούμε ως βάση στην κρίση αυτή», δήλωσε η Μέρκελ μετά την ομιλία της σε κεντροδεξιούς αρχηγούς κομμάτων στη Βόννη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές πιέσεις που έχουν δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα και οι τιμές των ελληνικών μετοχών, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch.

Ανησυχία από τη Σουηδική προεδρία

Στο μεταξύ, πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας η Σουηδήυπουργός Εξωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ. Σημειώνεται πως η Σουηδία  ασκεί τηνπροεδρία της Ε.Ε.


«Βεβαίως είμαστε ανήσυχοι. Το θέμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμωςστην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο φαντάζομαι πως οι πρωθυπουργοί και οιαρχηγοί κρατών, ανεπίσημα, θα συζητήσουν για το ζήτημα, καθώς ηκατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή», όπως υπογράμμισε. «Είμαστε μίαοικογένεια και προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι Έλληνες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε μίαδύσκολη κατάσταση και θα χρειαστεί χρόνος», κατέληξε η κ. Μάλμστρομ.