Skip to main content

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής: Μια γέφυρα αγάπης ανάμεσα στο επιχειρείν και την κοινωνία

Έξι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης ένωσαν τις δυνάμεις τους υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους

Σε μια μεγάλη αγκαλιά προσφοράς, σε έναν φορέα μηνυμάτων ελπίδας και σε ένα εφαλτήριο κουλτούρας εθελοντισμού έχει εξελιχθεί στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής», υποστηρίζοντας στο διάστημα αυτό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ανάγκη μέσω της συνεργασίας του με περισσότερα από 100 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς

Η σύμπραξη των έξι σημαντικότερων επιχειρηματικών φορέων της Θεσσαλονίκης το 2013, οι οποίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν την πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα γεφύρωνε τον επιχειρηματικό κόσμο με την κοινωνία, απέδωσε καρπούς πέραν των προσδοκιών. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατάφεραν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, να εμπνεύσουν και να συνασπίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο μπροστά σε έναν ιερό σκοπό, ενθαρρύνοντάς τον να υποστηρίξει εμπράκτως άτομα, ομάδες, φιλανθρωπικά σωματεία, οργανώσεις και συναφείς φορείς. Ανέλαβαν έτσι ένα εγχείρημα που δεν είχε υλοποιηθεί με αυτή τη μορφή πουθενά στη χώρα μας. 

Image

 

 

Πέραν δε της υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα στην κοινωνία, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής είχε από την πρώτη στιγμή στόχο να προωθήσει την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας και της ευθύνης των επιχειρήσεων, να προαγάγει την ιδέα της κοινωνικής συνοχής και να αναπτύξει την κουλτούρα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της αγάπης μέσα από καλές πρακτικές κυρίως για τη νέα γενιά.

Προσφέρω στην Οικογένεια

Μάλιστα, το Δίκτυο πηγαίνει τόσο καλά, όπως σημειώνει ο πρόεδρός του, Νίκος Πέντζος, που επεκτείνεται συνεχώς σε νέες ομάδες που έχουν την ανάγκη του. Έτσι, ενώ αρχικά η στόχευσή του ήταν κυρίως τα παιδιά, σύντομα επεκτάθηκε σε ηλικιωμένους, ΑμΕΑ, αλλά και σε συσσίτια, ενώ διαμόρφωσε τη σειρά προγραμμάτων «Προσφέρω» που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα πεδίων (Προσφέρω στα Συσσίτια, στον Πολιτισμό, στις Επιχειρήσεις, στον Αθλητισμό, στην Κοινωνία, στην Ασφάλεια, στο Περιβάλλον, στην Εκπαίδευση κα). Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε το 2023 ένα καινούριο πρόγραμμα, το «Προσφέρω στην Οικογένεια», που αντιμετωπίζει τις ανάγκες στο βασικό κύτταρο της κοινωνίας. 

Έτσι, πλέον ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να «υιοθετήσει» μια οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας 350 ευρώ μηνιαίως για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, δεν πρόκειται για την απλή παράδοση μιας επιταγής, αφού οι εθελοντές του Δικτύου φροντίζουν να ψωνίζουν οι ίδιοι και να παραδίδουν τα ψώνια στην οικογένεια, παρακολουθώντας και realtime τις ανάγκες της, ώστε η ανταπόκριση να είναι άμεση και συχνά να υπερβαίνει αυτή της λίστας του σούπερ μάρκετ. Το 2023 υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα 10 οικογένειες, από το 2024 όμως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 30 και ο στόχος είναι να αυξάνεται συνεχώς. 

Το πρόγραμμα «Προσφέρω στην Οικογένεια» όμως είναι μια βασική πινελιά σε έναν συνολικότερο καμβά που σχεδιάζει τα τελευταία χρόνια το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής. Εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργήσει ένα stateoftheart Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για μικρά παιδιά, στην οδό Κωλέττη, το οποίο αγκαλιάστηκε από τις επιχειρήσεις, ενώ από το 2024 προχωρά στη δημιουργία πακέτων Υγείας τόσο για τις οικογένειες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο που έχει ανάγκη. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει υποτροφίες από ΙΕΚ για μεγαλύτερα παιδιά και ο κύκλος όλο και διευρύνεται. Πριν από λίγο καιρό δε το Δίκτυο δημιούργησε μια Παιδική Γωνιά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ώστε τα παιδιά  -κάποια κακοποιημένα- να έχουν στη διάθεσή τους ένα φιλικό μέρος όσο χρειάζεται να βρίσκονται εκεί. 

 

Image

 

Επίσης, το Δίκτυο προσφέρει τη στήριξή του σε συσσίτια, είτε προϋπάρχοντα είτε με τους δικούς του εθελοντές, που κάθε Κυριακή μαγειρεύουν, ετοιμάζουν εκατοντάδες μερίδες και τις προσφέρουν σε αστέγους από τις 7 το απόγευμα μπροστά στον Ιερό Ναό Παναγίας Δέξιας. Κι όλα αυτά είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Δικτύου. 

«Δημιουργούμε μια κοινότητα, όπου, πέρα από την έμπρακτη βοήθεια, καλλιεργείται μια κουλτούρα προσφοράς και αλληλεγγύης. Αυτό είναι για μας το κερδισμένο στοίχημα» λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Πέντζος, που κοιτάζοντας πίσω σε αυτή τη δεκαετία δεν κρύβει τη συγκίνησή του για όσα έχουν επιτευχθεί. «Το Δίκτυο είναι μια πράξη αγάπης, που έχει αγκαλιαστεί από όλους τους προέδρους και τα μέλη των επιχειρηματικών φορέων που το απαρτίζουν και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄αυτό» σημειώνει.   

Για την επόμενη δεκαετία το όραμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής είναι -όπως το μεταφέρει ο πρόεδρός του- να επικοινωνηθεί ακόμα καλύτερα ο σκοπός του, ώστε να γίνει βαθιά συνείδηση μεταξύ των επιχειρηματιών και των πολιτών.  

«Συχνά ο κόσμος θεωρεί πως κοινωνική αλληλεγγύη και επιχειρήσεις είναι δύο έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Αυτό το στερεότυπο καταρρίπτεται στην πράξη στο Δίκτυο. Είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά για όποιον θέλει να προσφέρει και να αλλάξει με τη δική του συνεισφορά τον κόσμο» λέει ο κ. Πέντζος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. 

Image

 

Πώς λειτουργεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής έχει ως εξής: το Δίκτυο επικοινωνεί με τα ιδρύματα/συσσίτια/ενδιάμεσους φορείς με τα οποία συνεργάζεται και καταγράφει τις ανάγκες τους. Έπειτα, τις συγκεντρώνει και τις κατηγοριοποιεί -π.χ. θέρμανση, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, ένδυση-υπόδηση, λευκά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, τρόφιμα-ποτά κλπ. Στη συνέχεια στέλνει τις ανάγκες στους επιχειρηματικούς φορείς που ίδρυσαν το Δίκτυο κι εκείνοι με τη σειρά τους τις κοινοποιούν στις επιχειρήσεις-μέλη τους. Με την κατηγοριοποίηση των αναγκών η κινητοποίηση των επιχειρήσεων γίνεται στοχευμένα και με μεγαλύτερη ευκολία. Ακολούθως οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεισφέρουν είτε σε είδος είτε σε υπηρεσίες είτε με χρηματική ενίσχυση έρχονται σε επαφή με το Δίκτυο και ενημερώνονται για τις περαιτέρω διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Το Δίκτυο συγκεντρώνει υγρά και ξηρά τρόφιμα, κατεψυγμένα και συντήρησης, χαρτικά είδη και είδη καθαρισμού σε αποθήκες/ψυγεία και από εκεί πραγματοποιούνται οι διανομές απευθείας στα ιδρύματα. Μάλιστα, οι αποθήκες/ψυγεία βρίσκονται σε επιχείρηση, η οποία, θέλοντας να βοηθήσει και να υποστηρίξει το έργο του Δικτύου, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες και τους χώρους της για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των προϊόντων μέχρι τη διανομή τους. Στις περιπτώσεις που τα ζητούμενα είδη είναι ογκώδη, όπως π.χ. έπιπλα, εξοπλισμός, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α., συντονίζονται οι παραδόσεις στα ιδρύματα απευθείας από τις εταιρείες-χορηγούς.

Image

 


Κατόπιν πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις, ώστε να βεβαιωθούν οι παραδόσεις των αντικειμένων που έχουν ζητηθεί και φωτογραφίζονται οι χώροι όπου έχουν τοποθετηθεί. Το Δίκτυο ενημερώνει άμεσα τις εταιρείες-χορηγούς για την εξέλιξη της δωρεάς τους και τους αποστέλλονται ευχαριστήριες επιστολές και φωτογραφίες από τις δράσεις, όπως αυτές ολοκληρώθηκαν.

Οι αφανείς ήρωες πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια είναι η υπεύθυνη του Δικτύου, Δέσποινα Κρανίδου, η συνεργάτιδά της, Μάγδα Σλαφτσάκη, η Βάσω Παναγιώτου, υπεύθυνη οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και το Σωματείο Εθελοντών Αναπούρνα, που διαθέτει τους εθελοντές του για το έργο του Δικτύου.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη Voria με θέμα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Διαβάστε την έκδοση ηλεκτρονικά εδώ