Skip to main content

Μπουτάρης: Στόχος η πόλη να γίνει πρότυπο ελεύθερης ζωής για ΑμεΑ

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Σειρά παρεμβάσεων προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πόλη πρότυπο ελεύθερης ζωής για τα Άτομα με Αναπηρία θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Ήδη ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα μια καταγραφή των προβλημάτων αλλά και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε όλους τους δήμους, ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι προσβάσιμη για τα εν λόγω άτομα.

Οι δυο φορείς, μέσω του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα, θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν πόρους του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς, και ιδιαίτερα των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών και παρεμβάσεων, που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., Γιάννης Βαρδακαστάνης, κάνοντας λόγο για μια αλυσίδα προσβασιμότητας στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στους δημόσιους χώρους, αλλά και στην ψηφιακή και τουριστική προσβασιμότητα.

«Μια πόλη που είναι πιο προσβάσιμη, πιο ενταξιακή, πιο ανοιχτή, είναι πιο όμορφη για τους πολίτες της», σημείωσε. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως έχουν γίνει βήματα και έργο, αλλά η προσβασιμότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απομονωμένα και ως αλυσίδα.

Σχεδόν απαγορευτική χαρακτήρισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης την προσβασιμότητα στην πόλη και στους δρόμους, σημειώνοντας πως σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. «Η φιλοδοξία μας είναι να γίνει η πόλη πρότυπο ελεύθερης ζωής για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και φιλανθρωπία. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν φόρους, έχουν και δικαιώματα», υπογράμμισε.

Στοίχημα για την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΜΑΘ Γιούλη Ρανέλλα τη συγκεκριμένη συνεργασία για τη δημιουργία πολιτικών και προγραμμάτων για τη Θεσσαλονίκη. Πρότεινε, παράλληλα, να υπάρχει και έλεγχος της διαδικασίας και των δράσεων που θα προγραμματιστούν για τα άτομα με αναπηρία. «Θα πρέπει να ελέγχουμε εάν όντως τα δικαιώματά τους καλύπτονται», υπογράμμισε.  

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΜΑΘ Σίμος Δανιηλίδης τόνισε πως «στόχος της προσπάθειας είναι η κοινωνική ένταξη των πολιτών με αναπηρία, που είναι θεμέλιος λίθος για όλες τις δράσεις που αναλαμβάνονται». Όπως εξήγησε, «στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα η ολόπλευρη στήριξη των συμπολιτών με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και όπου επιλέγουν».

Όπως τόνισε ο Χρυσόστομος Καλογύρου, διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συνεργασία θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμίσουν οι δέκα δήμοι την προσέγγιση της αναπηρίας σε όλα τα επίπεδα.

Έκανε λόγο για μια «οριζόντια παρέμβαση που θα διαπερνά όλες τις άλλες και θα αφορά την εγγύηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα κοινωνικά αγαθά και λειτουργίες της πόλης».