Skip to main content

Δικογραφία για τη ματαίωση της παρέλασης από χρυσαυγίτες στη Σαντορίνη

Δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης σχηματίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης για τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης.

Δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης σχηματίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης για τα όσα έγιναν στο χωριό Εμπορειό του νησιού, όταν ομάδα ατόμων, σύμφωνα με την Αστυνομία, προκάλεσε ένταση για το γεγονός ότι μαθήτρια αλβανικής καταγωγής θα κρατούσε σημαία στην παρέλαση (δείτε εδώ).

Τελικά, λόγω της έντασης που προκλήθηκε, η παρέλαση των μαθητών ματαιώθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ανήμερα της επετείου μνήμης για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο: Οι πολιτικοί απόγονοι εκείνων που σκόρπισαν τον τρόμο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ρατσιστικά, μισάνθρωπα ιδεολογήματά τους, παρεμπόδισαν τις εκδηλώσεις μνήμης στη Σαντορίνη, διότι τη σημαία κρατούσε μαθήτρια αλβανικής καταγωγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας «απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού και τους εκπροσώπους του». «Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία» διαμηνύει.

Η Ν.Δ. στη δική της ανακοίνωση τονίζει πως «καταδικάζει, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, το νέο απαράδεκτο περιστατικό που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη Σαντορίνη, αμαυρώνοντας την επέτειο αντίστασης του λαού μας στο φασισμό».

«Καλεί, όμως, την κυβέρνηση, εκτός από τη λεκτική αποδοκιμασία ανάλογων φαινομένων, να καταδείξει, επιτέλους, με πράξεις ότι μπορεί και θέλει να αποτρέψει την ανομία απ’ όπου και αν προέρχεται».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρει ότι «η θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών για να παρεμποδίσουν 11χρονη μαθήτρια που κρατούσε την ελληνική σημαία, αλλά και η δήλωσή τους ότι οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά απλά “τον ιταλικό στρατό”, δείχνει το πραγματικό ναζιστικό τους πρόσωπο». «Είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που ηττήθηκαν το 1940-45 με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και θα ξαναηττηθούν από την οργανωμένη πάλη του λαού» προσθέτει.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η νεολαία της Χρυσής Αυγής στη Σαντορίνη μαζί με κατοίκους του νησιού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή Σημαιοφόρων με κλήρωση, καθώς έλαχε την Ελληνική Σημαία να την κρατά μαθήτρια από την Αλβανία». «Οι πολίτες διέκοψαν την παρέλαση, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την προσβολή του Εθνικού Συμβόλου, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν τέτοια ανθελληνικά φαινόμενα στο νησί» πρόσθεσε.