Skip to main content

Δικηγόρος Γεωργίου: Υπερβολές τα περί 100.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα

Εάν καταδικαστεί αμετάκλητα όσα χρήματα δοθούν από το ελληνικό δημόσιο θα επιστραφούν, υποστήριξε ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Υπερβολές χαρακτήρισε ο δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τα περί καταβολής 100.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για τα δικαστικά έξοδα. «Σύμφωνα με τον νόμο, εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί αμετάκλητα όσα χρήματα δοθούν από το ελληνικό δημόσιο θα επιστραφούν», εξήγησε ο κ. Ντέσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι «η διάταξη αναφέρει ότι θα υπάρχει πλαφόν ίσο με το εξαπλάσιο του κόστους μια απλής παράστασης δικηγόρου. Είναι υπερβολές όσα ακούγονται για υψηλά ποσά που θα καταβάλλει το δημόσιο».

«Στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν εφαρμόστηκε ο ευρωπαικός νόμος, καθώς με βάση αυτόν οι πρόεδροι των στατιστικών αρχών και μόνο είναι αρμόδιοι να δίνουν τα σχετικά στοιχεία. Πρόκειται για τυπικό αδίκημα -λόγω ασάφειας του νόμου στη χώρα μας- και είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επεβλήθη και μάλιστα η αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή σε βάρος του κ. Γεωργίου», είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εσωτερική δικαστική υπόθεση, ο κ. Ντέσκας αιτιολόγησε λέγοντας πως «είναι λογικό να υπάρχει αφού για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε από όλες τις πλευρές ότι τα στοιχεία 2010-2015 είναι σωστά και δεν χωρούν αμφισβήτηση. Μάλιστα πριν το 2010 τα στοιχεία ήταν προβληματικά και γνωστά ως Greek statistics. Ο κ. Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής τον Αύγουστο του 2010, τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου», τόνισε, και «επιχειρείται να του χρεώσουν το μνημόνιο. Πριν αναλάβει ο κ. Γεωργίου η πρόβλεψη από τον κ. Προβόπουλο, διοικητή της ΤτΕ τότε, για την οποία είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, ήταν έλλειμμα 13,5%».

«Μόνο δύο άτομα κατηγορούν τον κ Γεωργίου, οι οποίοι επιμένουν σε έλλειμμα 3,5% για το 2009. Αλήθεια αν το έλλειμμα ήταν τόσο μικρό που είναι τα λεφτά που περισσεύουν από το 15,5% που τελικώς έγινε από όλους αποδεκτό;» αναρωτήθηκε, ενώ σε ερώτηση σχετική με το περιβόητο mail του τότε εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τράα προς τον υπουργό Γιώργο Παπακωνστατίνου, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει τη ύπαρξή του».