Skip to main content

Δίκη Siemens: Αποβολή του ελληνικού Δημοσίου ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να εγείρει νέες αξιώσεις, βάσει της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού του με την Siemens το 2012.

Την αποβολή του ελληνικού Δημοσίου από τη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens ζητούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποζημιωθεί πλήρως.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν τη συμφωνία του Δημοσίου με τη Siemens το 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου, για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσω της οποίας το Δημόσιο θα λάμβανε 270 εκατ. ευρώ.

Βάσει αυτής της αμετάκλητης συμφωνίας, το Δημόσιο παραιτήθηκε από οποιαδήποτε αξίωση στο μέλλον, αφού το δημόσιο δεν είχε διατηρήσει ουδεμία επιφύλαξη. Κατόπιν αυτού, και με δεδομένο ότι έχει αποζημιωθεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν να μη γίνει δεκτό το αίτημα των πληρεξούσιων δικηγόρων του δημοσίου (και του ΟΤΕ) για να παραστούν στη δίκη ως πολιτική αγωγή.

Υποστήριξαν ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να εγείρει τώρα εκ νέου αξιώσεις, μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής για αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του ενώ νέα συνεδρίαση θα έχει στις 29 Μαρτίου.