Skip to main content

Δίκη για Μάτι - Απολογία Ψινάκη: Από εκείνη τη μέρα έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα

Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά, κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα

Πανέτοιμος δήλωσε ότι ήταν ο δήμος Μαραθώνα για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης ο οποίος απολογήθηκε για σειρά παραλείψεων που του αποδίδονται για την τραγωδία στο Μάτι. Αν και για τα περισσότερα ο κ. Ψινάκης «παρέπεμπε» στον αντιδήμαρχο καθαριότητας, εν τούτοις, αν και απών τότε ο ίδιος καθώς ήταν σε διακοπές, δήλωσε ότι ό,τι ζητήθηκε από τον δήμο, υλοποιήθηκε άμεσα.

«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα» είπε ο Ηλίας Ψινάκης κι εξήγησε την απουσία του εκείνη την τραγική ημέρα.

«Την άδειά μου δεν την παίρνω ποτέ Αύγουστο επειδή έχει μελτέμια. Μπήκα σε αυτήν την περιπέτεια να ασχοληθώ με τον δήμο γιατί ήξερα τις δυνατότητες του δήμου. Το brand name του είναι πολύ δυνατό. Μέσω της Μαραθώνιας κληρονομιάς μπορείς να επικοινωνήσεις τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στην επίμαχη ημέρα, υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τη γενική γραμματέα του δήμου για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. «Ήμουν μεσοπέλαγα όταν το έμαθα. Δυο τρόποι υπήρχαν να επιστρέψω. Δοκίμασα για ελικόπτερο αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Βρήκα ένα φουσκωτό και βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ. Τα ξημερώματα έφτασα Σούνιο και μετά στον δήμο. Αντίκρισα μια τραγική κατάσταση. Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί. Από την προηγούμενη ημέρα επειδή έχει δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4 δεν έφυγε κανείς από το Δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως η εξάπλωση του φαινομένου ήταν απίστευτα γρήγορη. «Αν και ήμασταν ο τρίτος δήμος στον οποίο έφτασε η φωτιά, είχαμε την Μαραθώνος που μέχρι τότε ήταν μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Όμως η φωτιά έφευγε από κορυφή σε κορυφή» ανέφερε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα πρόληψης είπε:

«Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητούσαν να κόψει ο δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο. Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε».

Για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης ο Ηλίας Ψινάκης τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε».

Προέδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;

Ψινάκης: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 40 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι μετά το Μάτι.

Πρόεδρος: Υπήρχε όργανο του δήμου που επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς;

Ψινάκης: Είχαμε 24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνεται τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα να μην είχαν κλαδευτεί;

Ψινάκης: Δεν υπήρχαν. Εκτός του Ματιού στα άλλες περιοχές κλαδεύαμε συνεχώς. Στο Μάτι όταν μας καλούσαν οι πολίτες, εμείς μεταφέραμε την αίτηση του πολίτη;

Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;

Ψινάκης: Βεβαίως! Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!

Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;

Ψινάκης: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθαριότητας του δήμου Μαραθώνος Βάϊος Θανασιάς που ειπε:

«Ο δήμος Μαραθώνος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε άμεσα με την πυροσβεστική. «Ενημέρωσα άμεσα το 199 για ύπαρξη φωτιάς κοντά στο δήμο και ενημέρωσα πως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έρθουν εναέριες ενισχύσεις. Δεν είχαμε ενημέρωση καμία από αρμόδιους φορείς. Ουδείς από αρμόδιο πυροσβεστικό σώμα δεν απευθύνθηκε στο δήμο μαραθώνα μέχρι εκείνη ώρα.Περίπου στις 7 κατευθήκαμε στο σημείο της φωτιάς,στο μέτωπο, έχω εικόνα στο μυαλό μου μίας βιβλικής καταστροφής και ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου».

Πηγή: ΕΡΤ