Skip to main content

Δικαιώθηκε ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ που απομάκρυναν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το ΣτΕ δικαίωσε τον πρώην διοικητή του ΑΧΕΠΑ - Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο

του Δημήτρη Παπανίκου

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στους πρώην διοικητές των νοσοκομείων τους οποίους αντικατέστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε τις απολύσεις τους μη νόμιμες. Οι απολύσεις των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων έγιναν το 2015, έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (εκ των οποίων 44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους. 

Αρκετοί από τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές που απολύθηκαν πρόωρα, πριν από την ολοκλήρωση της τριετούς θητείας τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Τι λέει η απόφαση

Έως τώρα, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ, εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών (για την υπόθεση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταργήθηκε η δίκη, καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του, κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι θιγόμενοι είναι μη νόμιμες, καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι  και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Στις αποφάσεις σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ

Μεταξύ των δέκα που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ είναι και ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης. Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Παντελιάδης τονίζει ότι η υπουργική απόφαση για την απομάκρυνσή του ήταν παράνομη γι’ αυτό και προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο και τον δικαίωσε. Εξηγεί ότι «η επιτροπή η οποία έκανε την υποτιθέμενη αξιολόγηση των πρώην διοικητών και τη δική μου ήταν της πλάκας, όπως και όλη η διαδικασία η οποία δεν κράτησε περισσότερο από πέντε λεπτά». Σημειώνει ότι ο ίδιος έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου απαιτώντας ένα ποσόν κοντά στις 100.000 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στους μισθούς του υπολοίπου της θητείας του η οποία έληγε τον Απρίλιο του 2017 ενώ εκείνος απομακρύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, συν ένα ποσόν για ηθική βλάβη.

Πολάκης κατά ΣτΕ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων του ΣτΕ, που αφορά άλλους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων. Σχολιάζοντας τις πρώτες δέκα αποφάσεις ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξαπέλυσε μέσω facebook, όπως το συνηθίζει, δριμεία επίθεση στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ που "δικαιώνει" τους διοικητές υποδιοικητές που απομακρύναμε το Δεκέμβρη του 2015 από τα νοσοκομεία

1) Η απόφαση δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα καθώς η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον, ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ (όσων "δικαιώθηκαν" με αυτή την απόφαση ή με μελλοντικές ίδιες αποφάσεις).
2) Αυτοί οι διοικητές απομακρύνθηκαν με διαδικασία διπλής αξιολόγησης (βαθμολογία από διοικητές των ΥΠΕ και προφορική συνέντευξη από επιτροπή που προβλέπει ο νόμος) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Διατηρήσαμε 15 που είχαν θετική αξιολόγηση και είχαν παράξει έργο.
3) ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ (με ανοιχτή διαδικασία με 1500 αιτήσεις) ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.

ΥΓ. ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ΣΤΕ και την απόφαση του ..... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ... μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάταξη του δημοσίου συστήματος υγείας και τη μάχη κατά της διαφθοράς στο χώρο.

Σε δική του ανάρτηση ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Ξέρετε πόσα θα πάρει ένας μόνον διοικητής νοσοκομείου που τον ξήλωσε παράνομα ο Πολάκης; με πήρε τώρα τηλ... 170.000€!!! Με τις υγείες μας...».