Skip to main content

Δικαιώνει τον Δήμο Θεσσαλονίκης το ΝΣΚ για την ασφαλιστική ενημερότητα

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι το ΙΚΑ πρέπει κατ΄ εξαίρεση να χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πράσινο φως για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στο δήμο Θεσσαλονίκης από το ΙΚΑ ανάβει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος.

Η διοίκηση του Ιδρύματος ζήτησε τη νομική άποψη του ΝΣΚ προκειμένου να δοθεί λύση και να σταματήσει η διελκυστίνδα μεταξύ ΙΚΑ και δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει ως αποτέλεσμα, λόγω μη χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, να κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι το ΙΚΑ πρέπει κατ΄ εξαίρεση να χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δικαιώνοντας ουσιαστικά τον δήμο Θεσσαλονίκης και τα όσα υποστήριξε το τελευταίο διάστημα στο μπαράζ επαφών που είχε με τα στελέχη του Ιδρύματος.

Πλέον η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα αναμένει τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης στη Διαύγεια προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να λάβει ο δήμος την ασφαλιστική ενημερότητα. Ανάλογα προβλήματα, πάντως, με τη μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, είχαν και άλλοι δήμοι της χώρας.

Από τις αρχές Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο του δήμου είχε συνεχή αλληλογραφία με το ΙΚΑ, το οποίο δεν χορηγούσε ασφαλιστική ενημερότητα λόγω οφειλών από παρελθόντα έτη. Οι επαφές κορυφώθηκαν, σε υψηλό επίπεδο, στις αρχές Αυγούστου με το τετ α τετ του, στην Αθήνα, του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο και τον διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό.

Παράλληλα, η νομική υπηρεσία του δήμου έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κατατεθεί η ένσταση έως το τέλος του μήνα επί του πορίσματα του ΙΚΑ για οφειλές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο 1999-2008 στο πρώην ΤΥΔΚΥ (Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων). Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι ο έλεγχος δεν έγινε σωστά και πως δεν έγινε αντιπαραβολή με τις μισθοδοτικές καταστάσεις, που βρίσκονται στο αρχείο του Δήμου.

Επίσης, ο δήμος αναζητά λύση και για τις οφειλές 2,7 εκατ. ευρώ που το ΙΚΑ του έχει καταλογίσει για την υπόθεση των συμβασιούχων Καθαριότητας. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με 8μηνες συμβάσεις αμείβονταν με μπλοκάκι. Ωστόσο, προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν και μονιμοποιήθηκαν, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ΙΚΑ μετά από αυτή την εξέλιξη ζητά από το δήμο ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2,7 εκατ. ευρώ καθώς εκτιμά ότι έπρεπε εξαρχής να μην ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ.

Η δημοτική αρχή, πάντως, παρά τη θετική εξέλιξη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, επιδιώκει να δοθεί μια συνολική λύση στο θέμα χορήγησης της ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ.