Skip to main content

Δικάζονται οι μοναχοί για τη ρίψη μολότοφ στο κονάκι της ΙΜ Εσφιγμένου

Στο εδώλιο του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθονται επτά κατηγορούμενοι, τρεις μοναχοί, ένας δόκιμος μοναχός και τρεις λαϊκοί.

Με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων ξεκίνησε η δίκη για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές Αγίου Όρους.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν 11 άτομα που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων όπως εμπρησμός, πρόκληση έκρηξης, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη οικιακής ειρήνης, οπλοχρησία κ.α.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 7 κατηγορούμενοι (τρεις μοναχοί, ένας δόκιμος μοναχός και τρεις λαϊκοί) ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εκπροσωπούνται από πληρεξούσιους δικηγόρους. Πρόκειται για άλλους τέσσερις μοναχούς ανάμεσα στους οποίους είναι ο ηγούμενος Μεθόδιος, της παλιάς αδελφότητας, που κατηγορείται ως "ηθικός αυτουργός" κι ο μοναχός  που εντοπίστηκε να πετάει μολότοφ από το παράθυρο εναντίον δικαστικού επιμελητή.

Ο τελευταίος, με τη συνδρομή μινι- μπουλντόζας, επιχειρούσε να εκτελέσει δικαστική απόφαση εκκένωσης του κτηρίου, όπου ήταν ταμπουρωμένοι ζηλωτές μοναχοί και λαϊκοί, τον Ιούλιο 2013. "Πέταξαν τέσσερις μολότοφ, μέσα σε 10 λεπτά. Η τελευταία, η πιο δυνατή εξερράγη προκαλώντας τεράστιο κρότο και φλόγα, ύψους 10 μέτρων. Τις πέταξαν για εκφοβισμό.

Η πρώτη πήγε μακριά, η 2η και η 3η ήταν επικίνδυνες για τη ζωή τη δική μου και για το μηχάνημα καθώς μπορούσε να εγκλωβιστεί ο χειριστής" κατέθεσε ο μάρτυρας. Ακόμη συμπλήρωσε ότι "από κάτω ήμασταν εγώ, ο οδηγός του μηχανήματος, ένας εργάτης με βαριοπούλα. Κάλεσα βοηθητικά και εργάτες, συνολικά ήμασταν 12 άτομα. Ενημερώσαμε την αστυνομία και τον εισαγγελέα. Περιμέναμε ενίσχυση από την αστυνομία για εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Τελικά δεν μας παρείχαν συνδρομή" ανέφερε ο δικαστικός επιμελητής ενώπιον του δικαστηρίου ενώ για τους κατηγορούμενους σημείωσε ότι "δεν μπορώ να αναγνωρίσω πρόσωπα".

Την δική του μαρτυρία κατέθεσε και ο αδελφός του δικαστικού επιμελητή ο οποίος κατέθεσε επειδή  ήταν παρών στο περιστατικό.Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος, της νέας- νόμιμης αδελφότητας κατέθεσε ότι "το κίνητρο δεν προέρχεται από τη δογματική διαφορά", επισημαίνοντας ότι οι ζηλωτές θέλουν να συνεχίσουν να είναι μοναχοί της Ι.Μ Εσφιγμένου  για να έχουν προνόμια των μοναχών του Αγίου Όρους. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται συνολικά 28 μάρτυρες.

Το επίδικο επεισόδιο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2013. Οι ζηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το αντιπροσωπείο και κατάφεραν να ματαιώσουν την επέμβαση ενώ πρωτοφανείς εικόνες, για τα δεδομένα του Αγίου Όρους, έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Ο δικαστικός επιμελητής ζήτησε τη συνδρομή εργατών και μίνι- μπουλντόζας που επιχείρησε να σπάσει την πόρτα, ως πολιορκητικός κριός. Το μηχάνημα απομακρύνθηκε όταν ένας ρασοφόρος εμφανίστηκε στο παράθυρο του  αντιπροσωπείου και πέταξε μια αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ που κατέληξε στο έδαφος.

Η αποκοπή των ζηλωτών μοναχών- που απαρτίζουν την παλιά αδελφότητα- από την μοναστική κοινωνία, εδώ και 40 χρόνια, απασχολεί την Ιερά Κοινότητα. Το 2002 ελήφθη απόφαση "απομάκρυνσης των κατεχόντων τη μονή" και επικυρώθηκε από το ΣτΕ, το 2005. Τότε, το Άγιον Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξαν και ανέθεσαν τη μονή σε νέα αδελφότητα ενώ ακολούθησαν επεισοδιακές καταστάσεις, δικαστικές και καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού και του παλιού αντιπροσωπείου.