Skip to main content

Δικαστικό «όχι» σε βιβλιοπώλες για διακοπή του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου

Απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που υπέβαλαν 6 ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων για την διακοπή του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσσαλονίκης.

Απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής που υπέβαλαν 6 ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων κατά του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, για την άμεση διακοπή του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 22 Ιουλίου, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Το πανελλήνιο φεστιβάλ διεξάγεται από 5 έως 21 Ιουνίου, στη παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στην αίτηση τους, οι 6 ενάγοντες-βιβλιοπώλες κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και για «εμπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, με λιανική πώληση χιλιάδων τίτλων σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους», επισημαίνοντας πως πλήττονται  τα βιβλιοπωλεία τους.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι υπάρχει «δραστική μείωση της επισκεψιμότητας των υποψήφιων αγοραστών σε ποσοστό 60%-70% στα δικά μας στεγασμένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, αλλά και στα υπόλοιπα της πόλης και του πολεοδομικού Συγκροτήματος (με αντίστοιχη συρρίκνωση στις πωλήσεις)», κατά τη διάρκεια της έκθεσης βιβλίου.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας αναφέρουν ότι «δεν αποτελεί στην πραγματικότητα, ένα απλό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, στο οποίο οργανώνονται μέλη του κλάδου μας – και μάλιστα με τελευταία τροποποίηση από μέλη προερχόμενα από όλη την Ελλάδα- αλλά μία επιχείρηση του κλάδου, που λειτουργεί εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικά  με άνισους όρους με τα δικά μας μικρά ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία. Εν τέλει, το επαγγελματικό σωματείο, όπως δεν επιτρέπεται να ασκεί στην πράξη το επάγγελμα των μελών του».

Τέλος σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο σύνδεσμος εκδοτών εισπράττει υψηλό «μίσθωμα» από κάθε «συνεργαζόμενο εκδότη» και δεν καταβάλει μίσθωμα ή αποζημίωση ούτε ένα ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος του παραχώρησε δωρεάν τον εκθεσιακό χώρο.