Skip to main content

Δικαστικό «Ναι» στην έκδοση των δύο Σκοπιανών πρακτόρων

Οι δύο άνδρες είχαν ζητήσει η ακροαματική διαδικασία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, καθώς, κατά δήλωσή τους, φοβούνταν για τη ζωή τους.

Την έκδοση των δύο Σκοπιανών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο υποκλοπών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι στην πΓΔΜ, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τους Γκόραν Γκρουγέφκσι, 51 ετών, και Νίκολα Μποσκόσκι, 35 ετών που συνελήφθησαν το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 2017 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ σκόπευαν να πετάξουν για Βουδαπέστη με πλαστά διαβατήρια.

Μετά την έκδοση της απόφασης οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου για να εξεταστεί η υπόθεσή τους στον Άρειο Πάγο.

Σε βάρος των δύο ανώτερων στελεχών της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της πΓΔΜ εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ, καθώς διώκονται για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων περισσότερων από 20.000 πολιτών στα Σκόπια – υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον εθνικιστή τέως πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

Οι δύο άνδρες είχαν ζητήσει η ακροαματική διαδικασία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, καθώς, κατά δήλωσή τους, φοβούνταν για τη ζωή τους.

«Η απόφαση ήταν αρνητική για την πλευρά μας, ωστόσο πιστεύουμε στο ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης και στις δημοκρατικές αρχές σύμφωνα με τις οποίες αποφασίζονται οι εκδόσεις και γι' αυτό καταθέσαμε έφεση», δήλωσε κατόπιν ο Σκοπιανός δικηγόρος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Πέτερ Βασίλεβ. «Ελπίζουμε οι ανώτερες αρχές να αποφασίσουν διαφορετικά», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά επιχειρήματα από την πλευρά μας και υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για "πολιτική" διαδικασία. Ελπίζουμε για το καλύτερο και για μια δίκαιη απόφαση υπέρ των πελατών μας».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Κώστας Χατζηϊωάννου, δήλωσε: «Πιστεύουμε στην ελληνική δικαιοσύνη, απλώς πρέπει να επισημάνω ότι αυτή η απόφαση έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Έχει κατατεθεί μία έφεση για τον Γκόραν Γκρουγέφσκι που είναι 75 σελίδες και μία για τον Νίκολα Μποσκόφσκι, 65 σελίδες. Τα δε έγγραφα που έχουμε καταθέσει είναι συνολικά 17.000 σελίδες. Οπότε, μέσα σε μιάμιση ημέρα δεν ήταν ανθρωπίνως εφικτό το Συμβούλιο Εφετών να εξετάσει όλα μας τα επιχειρήματα. Έχουμε καταθέσει αίτημα για προστασία μέσω του πολιτικού ασύλου και είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε. Πάντως, είμαστε η πιο ενδοτική χώρα σε αιτήματα εκδόσεως ξένων υπηκόων».