Skip to main content

Δικαστές ΣτΕ: Το κενό από την υποχώρηση των θεσμών καλύπτει η ωμή βία

Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας, τονίζουν

Ενέργεια «που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της Δικαιοσύνης» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ τη χθεσινή επίθεση ομάδας αναρχικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τον εντοπισμό των δραστών.

«Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως η χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών» σημειώνουν οι δικαστές, τονίζοντας ότι «η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης».

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι «πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης» τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας θα πρέπει «να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτηρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής».

Επισημαίνουν τέλος ότι «το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».