Skip to main content

Διεύρυνση στο κέντρο ζητά ο Δ. Αβραμόπουλος

Ομιλίες των Δ. Αβραμόπουλου, Π. Παναγιωτόπουλου και Α. Σπηλιωτόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.
Στην ανάγκη διεύρυνσης της παράταξης στον χώρο του κοινωνικού και πολιτικού κέντρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπή της ΝΔ.

Η διεύρυνση είναι προϋπόθεση για την αναγέννηση της ελπίδας και την επιστροφή της ΝΔ στην διακυβέρνηση. «Πρέπει να αντιπαρατάξουμε το δικό μας σύστημα αξιών αγκαλιάζοντας τα νέα ρεύματα της κοινωνίας που απορρίπτουν την παραδοσιακή πολιτική, που συναινούν στην ανάγκη βαθιών τομών στην λειτουργία του κράτους, που επιβραβεύουν τις αρετές της επιχειρηματικότητας και της εξυγίανσης, που συσπειρώνονται στα εθνικά θέματα αντιμετωπίζοντας τα εθνικά δίκαια πατριωτικά και όχι φοβικά και υστερικά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε ρόλο και λόγο στην κοινωνική μας βάση και να ανοίξουμε τον δρόμο σε αποφασιστικές τομές που θα δώσουν στο κόμμα νέες σύγχρονες δομές, ισχυρά θεσμικά όργανα, σύγχρονη πολιτική ταυτότητα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για επανίδρυση της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, για ριζικό εκσυγχρονισμό και πλήρη ανανέωση του κόμματος.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει τις αδυναμίες της σε αδυναμίες της χώρας, σε μία συγκυρία που δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ευκαιριών» και πρόσθεσε ότι το «το πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση της ΕΕ είναι πρόγραμμα ατολμίας και αυτοσχεδιασμού που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακόμη ότι με αποκορύφωμα το τακτικό συνέδριο του κόμματος «δημιουργούμε το νέο Κόμμα, τη νέα Νέα Δημοκρατία που θα αποκαταστήσει την προοδευτική ελληνική κεντροδεξιά» και κάλεσε τα στελέχη να συμμετέχουν για να «θέσουμε τα θεμέλια μίας σταθερής κοινωνικής συμμαχίας από τις παρυφές τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς».

Τέλος είπε ότι το 8ο συνέδριο θα είναι «συνέδριο θέσεων και αρχών, συνέδριο στρατηγικής αλλαγής και ανασυγκρότησης».

Αυτοκριτική ζητά ο Π. Παναγιωτόπουλος

Την ανάγκη να προχωρήσει η ΝΔ στην αυτοκριτική της και να μπει σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εντοπισθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν σε μία ήττα που δεν την αξίζει η ΝΔ και να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι διανύουμε μία κρίσιμη συγκυρία για την παράταξη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι το συνολικότερο έργο της ΝΔ για τον τόπο υπήρξε θετικό καθώς επίσης ότι η παράταξη δεν έχασε το ήθος και την ψυχή της και ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να σκύβουν το κεφάλι.

Οι θέσεις της ΝΔ σε μία σειρά θέματα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, το εκλογικό σύστημα είναι ξεκάθαρες τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε να συζητούμε με ξεκάθαρο τρόπο τα θέματα αυτά στα όργανα».

Σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση για την διαφθορά δεν πρέπει να περιορισθεί στον ρόλο του βουλευτή.

Η πορεία της ανασυγκρότησης ξεκίνησε πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προέβλεψε ότι αυτή η πορεία θα φέρει τη ΝΔ πιο σύντομα στην εξουσία προκειμένου να βρει ο τόπος την οδό της δημιουργίας.

Έκλεισε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν Σαμαρικοί, Ντορικοί, Αβραμοπουλικοί και Ψωμιαδικοί, υπάρχουν μόνο Νεοδημοκράτες συσπειρωμένοι γύρω από τον αρχηγό.

Σπηλιωτόπουλος: «Απαραίτητο το ανοιχτό κόμμα για την ανάταξη της ΝΔ»

Την ανάγκη να υπάρξει ένα ανοιχτό κόμμα που θα διατηρεί τις πόρτες του ορθάνοιχτες στην κοινωνία επεσήμανε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε το ανοιχτό κόμμα ως προϋπόθεση για την αναγέννηση της παράταξης. «Είναι απαραίτητος όρος για την ανάταξη της ΝΔ» τόνισε στέλνοντας το δικό το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος: «Είναι ευθύνη μας πότε θα μιλάμε και πότε θα σιωπούμε. Γιατί έτσι βοηθούμε το κόμμα. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες θα καταθέσουμε τις απόψεις μας. Πρέπει παράλληλα σε αυτό το δύσκολο εξάμηνο να χαράξουμε πολιτική, οφείλουμε να ανταποκριθούμε και στις ευθύνες μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές κόντρες ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν σαφής: «Δεν πυροβολούμε τον συνάδελφό μας. Ο Σαμαράς έχει πει πως δίνει ρόλους στους άξιους. Και εδώ ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης. Όλοι για έναν και ένας για όλους.»

Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην εσωστρέφεια στο εσωτερικό μας, τόνισε, καθώς όπως είπε είμαστε περήφανοι για τη ιστορία της παράταξης.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση παραπαίει καθώς δεν βρίσκει διέξοδο από την κρίση. «Βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλειφθεί. Ακούμε ακόμα και απειλές υπουργών για παραιτήσεις.» Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε παράλληλα να υπάρξει δημιουργική αντιπολίτευση. « Οφείλουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση. Να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα αλλά να λέμε όχι στο λαϊκισμό».

Ομιλία Μαρκόπουλου

Για την ανάγκη μια νέας πολιτικής νοοτροπίας που στόχο θα έχει να εμπνεύσει τον κόσμο έκανε λόγο ο Κώστας Μαρκόπουλος. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος επεσήμανε πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου. «Πρέπει να υπάρχει ένα ανοιχτό κόμμα. Και οι αποφάσεις να μην παίρνονται σε κλειστά γραφεία» τόνισε. Ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε πως χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και τόνισε: «Καλή η αλληλεγγύη μέσα στο κόμμα, αλλά και η προσωπική υστεροφημία είναι πιο πάνω. Το ζητούμενο δεν είναι να μας γράψει εμάς η ιστορία. Η ιστορία θα γράψει τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ομιλία Γκιουλέκα

Η εντολή του κόσμου προς την παράταξη ήταν να προχωρήσουμε μπροστά επεσήμανε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υπεύθυνος τομέα ελέγχου Προγράμματος ξεκαθάρισε πως «στρατηγούς έχουμε, στρατιώτες δεν έχουμε» ζητώντας να υπάρξει ενότητα στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά ενώ επεσήμανε πως το πρόγραμμα του κόμματος φτιάχνεται από κάτω προς τα πάνω καθώς, όπως είπε, οι θέσεις της κοινωνίας θα καταγραφούν στο νέο πρόγραμμα. « Ξεκινήσαμε ήδη το διάλογο με τα στελέχη μας» δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας ο οποίος ζήτησε τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαμόρφωση του προγράμματος. «Έτσι εννοούμε το άνοιγμα στην κοινωνία και έτσι θα συνεχίσουμε» επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας ο οποίος ανακοίνωσε πως θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.