Skip to main content

Διεθνής συνάντηση στον ΟΗΕ για βοήθεια στο Πακιστάν

Περίπου σαράντα υπουργοί από χώρες όλου του κόσμου θα συναντηθούν στον ΟΗΕ για να επαναλάβουν τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει το Πακιστάν, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.
Περίπου σαράντα υπουργοί από χώρες όλου του κόσμου θα συναντηθούν στον ΟΗΕ για να επαναλάβουν τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει το Πακιστάν, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους 10 εκατομμύρια άστεγους.

Αυτή η συνάντηση θα γίνει μετά την έκκληση που έκανε την Παρασκευή ο ΟΗΕ για μία βοήθεια ρεκόρ ύψους 2 δισ. δολαρίων προς το Πακιστάν, ποσό τετραπλάσιο από αυτό που είχε ζητήσει αρχικά ο οργανισμός.

Ο ΟΗΕ στις 11 Αυγούστου είχε ζητήσει βοήθεια ύψους 459 εκατ. δολαρίων για το Πακιστάν, ποσό που έχει καλυφθεί κατά 80%. Μένει λοιπόν να βρεθούν 1,6 εκατ. δολάρια.

Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να «δηλώσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς το Πακιστάν στο δράμα που ζει από την αρχή των πλημμύρων», εξήγησε ένας υπεύθυνος του ΟΗΕ.

«Θέλουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τις δωρήτριες χώρες να κάνουν περισσότερα και να προσφέρουν δυναμική βοήθεια στο Πακιστάν», πρόσθεσε.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο περισσότερο από το 20% του Πακιστάν πλημμύρισε και το λιγότερο 10 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (Ocha) Μαουρίτσιο Τζουλιάνο δήλωσε ότι πρόκειται για «μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις» που έχει γνωρίσει ο κόσμος όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Η ΟΗΕ αποκάλυψε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του Πακιστάν τίθενται σε κίνδυνο «για πολλά χρόνια».

Οι πλημμύρες στο Πακιστάν είναι «η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ στα 65 χρόνια ιστορίας του», υπογράμμισε από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν.

Στη συνάντηση αυτή θα πάρουν μέρος, εκτός από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, περίπου 40 υπουργοί από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Πακιστανός ομόλογός της Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, αλλά και ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Μίτσελ.