Skip to main content

Διεθνής κατακραυγή για συλλήψεις ακτιβιστών στην Τουρκία

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον της Ιντίλ Εζέρ, διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

H τουρκική αστυνομία συνέλαβε έντεκα ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα τους και την Ιντίλ Εζέρ, διευθύντρια του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης στο Βερολίνο, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα Γερμανός πολίτης. Οι Πράσινοι ζήτησαν από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20. Οι συλλήψεις έγιναν την Τετάρτη το βράδυ στο νησί του Μαρμαρά, σε ένα ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου, ενώ χθες το βράδυ η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Εζέρ αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σετί εξέφρασε την ανησυχία του και μίλησε για την κατάσταση στην Τουρκία:

«Η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα χειροτερεύει διαρκώς. Δυστυχώς ο κόσμος παρακολουθεί απαθής όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν παραβιάζει κάθε κανόνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών κανόνων και τώρα με τη σύλληψη των 11 ακτιβιστών που έπαιρναν μέρος σε ένα σεμινάριο, ανάμεσα τους και την Ιντίλ Εζέρ».

Ο Σαλίλ Σετί έκανε λόγο για παράλογες συλλήψεις και για υπέρβαση εξουσίας και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των έντεκα ακτιβιστών.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή θέση και τώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο G20 στο Αμβούργο καλούμε τους ηγέτες του G20 να μην επιτρέψουν την παραβίαση των δικαιωμάτων στην Τουρκία και μην συνεχίζουν τις συναντήσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία».

Η εφημερίδα Χουριέτ έκανε λόγο για12 συλλήψεις, ανάμεσα σε αυτές και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και καταβάλλονται προσπάθειες για να αφεθεί ελεύθερος ο Γερμανός πολίτης.

Επικρίσεις και συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες στο περιθώριο της συνόδου του G20 συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ξενοδοχείο στο Αμβούργο, όπου συζήτησαν γύρω από «επίμαχα» θέματα, όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Βέβαιο είναι ότι αναφέρθηκαν στο προσφυγικό και τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τη συνάντηση επεδίωξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλλύψεις της Ιντίλ Εζέρ και άλλων ακτιβιστών έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρωπινα δικαιωματα Μπέρμπελ Κόφλερ εξέφρασε σήμερα την ιδιαίτερη ανησυχία της και δήλωσε πως η «Διεθνής Αμνηστία παίζει  έναν ανεκτίμητο ρόλο στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει αμέσως στη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στις συλλήψεις». Την ιδιαίτερη ανησυχία του εκδήλωσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, επισημαίνοντας ότι οι ποινικές διώξεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πυκνώνουν στην Τουρκία. Τέλος, την ανησυχία της εξέφρασε και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle