Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Προβληματικό το σχέδιο επανεισδοχής στην Τουρκία

Το σχέδιο της ΕΕ για επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά, σημειώνει ο ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Νομικές και ηθικές ελλείψεις έχει, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, τo σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία.

«Είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι στο πρακτορείο Reuters και απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει την φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Ο Σέτι γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα «για να διατυπώσουμε κατ’ ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται».

«Υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πώς ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;» διερωτήθηκε.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση (των ΗΕ) για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων είναι σαφής, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς προστατεύονται διεθνώς. Επομένως πρέπει να εξετάσουν μία προς μία τις υποθέσεις».

«Αυτή η ιδέα της ανταλλαγής ανθρώπινων όντων είναι κάπως σοκαριστική. Αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους», κατέληξε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.