Skip to main content

Διεθνές Συνέδριο Ελιάς στη Θεσσαλονίκη: Ώθηση στον καρπό κι εξέλιξη

Αγρότες, ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο και επιχειρηματίες από κάθε στάδιο της παραγωγής συγκοινωνούν σε μια ολιστική επισκόπηση για τη βρώσιμη ελιά

Στα τρία σύμβολα που ο, ρομαντικός αλλά κι εμβριθής, Οδυσσέας Ελύτης επιλέγει, σοφά και διορατικά, να μας προτείνει για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, πρωτεύει και προέχει η Ελιά. Όλα έχουν τη σημασία τους, μα πάντα ο Πρώτος, όπως ο Ήλιος του ποιητή, σέρνει τον χορό, δίνει τον ρυθμό: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: μ' άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Εστιάζοντας στο πρώτο συστατικό της μαγιάς για την «αυτοανακύκλωση», οι συνειρμοί που πλάθει ο Ελύτης είναι κατακλυσμικοί: Ιδρώτας, μόχθος, γήρας, εργατιά, αγροτιά. Παλιά, αλλά γόνιμη γη, άοκνη παραγωγή, ζουμερός καρπός, ανάπτυξη - αναιμική, αλλά σταθερή κι επίμονη. Ιστορία, μύθος, παράδοση, ρίζα, ταυτότητα, Ελλάδα. Οι συμβολισμοί εξίσου καταιγιστικοί: η «καλλιστέφανος ελιά», από την οποία έφτιαχναν τον κότινο, η σπουδαιότερη διάκριση για τον Ολυμπιονίκη, συνώνυμο της νίκης, της επιτυχίας, της υπεροχής. Από την άλλη, το τέλος μιας ανείπωτης τραγωδίας, μιας προφητεμένης κι αναγκαίας θεομηνίας, το κλαδί ελιάς στο στόμα ενός περιστεριού, οιωνός της λήξης ενός βιβλικού κατακλυσμού. Μιας Κρίσης.

Η Ελλάδα πάντα βρίσκει τον τρόπο να «ξαναφτιαχτεί», εάν στριμωχτεί έχει λύσεις. Μία απ' αυτές, από τις πιο φερέγγυες και δραστικές, η Ελιά. Σε αυτήν και την παρακαταθήκη της θα εστιάσει το Διεθνές Συνέδριο Κέντρου Ελιάς «Επιτραπέζια Ελιά: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το πρώτο του είδους στη χώρα μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 24-26 Μαΐου, στο Κέντρο Ελιάς Krinos του Perrotis College, εντός των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι εργασίες του πρόκειται να επικεντρωθούν σε πολυεπιπέδες πτυχές που αφορούν την επιτραπέζια ελιά: από την πρακτική παραγωγής και διαχείρισής της, την επεξεργασία, τη διατροφή, μέχρι τις παγκόσμιες αγορές και την προοπτική.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, μιλά για αυτό το πρωτοποριακό Διεθνές Συνέδριο στη Voria.gr, η οποία είναι χορηγός επικοινωνίας, και αναπτύσσει τους στόχους του και τη δυναμική της βρώσιμης ελιάς για τη χώρα μας.

Η ταυτότητα

«Οι προσδοκίες μας για το Συνέδριο, όπως είναι φυσικό, είναι μεγάλες. Επιχειρούμε να φέρουμε κοντά τρεις κλάδους: τον αγροτικό πληθυσμό, τους μεταποιητές και τους επιστήμονες. Φιλόδοξους καλλιεργητές, επεξεργαστές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, από έναν τομέα πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα, αφού η Ελλάδα είναι βασικός "παίκτης" στις διεθείς αγορές, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο σπεύδει να προσθέσει:

«Την ίδια στιγμή, όμως, η χώρα μας, παρότι η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ήδη σπουδαίο παραγωγικό κλάδο της, εξακολουθεί να χρειάζεται ενδυνάμωση κι εξέλιξη. Για τον λόγο αυτόν, στο Συνέδριο θα παρευρίσκονται εξαιρετικοί ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, όπως την Ισπανία και την Καλιφόρνια, οι οποίοι θα αναπτύξουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, σε όλο το εύρος. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πλήθος ερευνών και αναλύσεων, ενώ θα παρουσιαστούν και βαρυσήμαντες μελέτες, όπως αυτή για την αποκωδικοποίηση του DNA της ελιάς, η οποία έχει ολοκληρωθεί κι έτσι μπορούμε να μιλούμε πλέον για την ιδιαίτερης σημασίας, στην παραγωγή και τη διάθεση, ιχνηλασιμότητα του καρπού».

«Έτσι», συμπληρώνει ο ίδιος, «θα έχουμε μία εμπεριστατωμένη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελιά σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ποιο -μπορεί να- είναι το μέλλον».

Το τρίπτυχο της εξέλιξης

Στη συνέντευξη, ο κ. Γεωργιάδης στέκεται συνεχώς στη λέξη «εξέλιξη». «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης, ιδίως στις εξαγωγές», σημειώνει και τονίζει ότι το Συνέδριο αποτελεί «μία αρχή για περισσότερη δουλειά στη χώρα μας», αφού η βρώσιμη ελιά είναι «το εθνικό μας προϊόν, πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε μεθοδικά, ώστε να καταστεί ο Νο1 πυλώνας ανάπτυξης στον πρωτογενή μας τομέα». Προτρέπει, δε, «να μη μείνουμε στάσιμοι» και επισημαίνει ότι θα πρέπει «να βελτιωθεί ο καρπός, η ποιότητά του». «Περαιτέρω εξέλιξη πρέπει να υπάρξει και στη συγκομιδή και στη μεταποίηση, που μπορεί να έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως στη βελτιστοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ωστόσο χρειάζεται ενίσχυση», προσθέτει, επισημαίνοντας και την επιταγή για καλυτέρευση και στον τομέα του μάρκετινγκ.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμη στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την αξιοποίηση της βρώσιμης ελιάς. Εκτιμά ότι η παραγωγή μπορεί να ωφεληθεί περαιτέρω, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την έμφαση στην καινοτομία, και σημειώνει ότι η στόχευση πρέπει να βασιστεί στον συντονισμένο συνδυασμό τριών νευραλγικών παραγόντων: της επισταμένης έρευνας, της άριστης ποιότητας και του μεθοδικού μάρκετινγκ. «Παρότι είναι δεδομένη η σημαντική πρόοδος στην καλλιέργεια και την παρασκευή, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορουν να γίνουν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα. Μέσω της έρευνας, της σωστής εκπαίδευσης, του έξυπνου μάρκετινγκ, η χώρα μπορεί να επιτύχει ακόμη περισσότερα στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς», παρατηρεί, ευελπιστώντας ότι «αυτό το Συνέδριο θα ενώσει τα καλύτερα μυαλά από όλον τον κόσμο για να συζητήσουν και να διερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις νέες τάσεις στον κλάδο».

Ισχυρά brands αλλά και υστέρηση



 Ο κ. Αλ. Γεωργιάδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου Κέντρου Ελιάς και πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada



Ερωτηθείς για το ποια είναι η σημερινή εικόνα της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα και ποια η εξαγωγική προβολή της στις διεθνείς αγορές, ο Αλ. Γεωργιάδης επισημαίνει τη σπουδαία δυναμική. «Η διάσημη Ελιά Καλαμών είναι ένα μοναδικό, παγκοσμίως, προϊόν, με ισχυρό brand name. Παράλληλα, μεγάλο εξαγωγικό μερίδιο διεκδικεί και καταλαμβάνει η εξαιρετικής ποιότητας πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που, την τελευταία δεκαετία, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Πρόκειται για δύο προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά απέναντι σε αυτά που παρατάσσουν "αντίπαλες" αγορές».

Μολαταύτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Krinos Foods Canada, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί, σε εξαγωγικό επίπεδο, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της, την Ισπανία και την Ιταλία. «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να πάψει το φαινόμενο της διαφυγής του ελαιολάδου ως εξαγώγιμου προϊόντος ούτως ώστε να "βαφτίζεται" αργότερα με το όνομα μιας άλλης χώρας. Αυτή η εκροή πρέπει να σταματήσει, προκειμένου να αναστραφεί και η πορεία των δεικτών», εξηγεί.

Η χώρα μας δεν πρέπει να είναι απλά παραγωγός χώρα ή εξαγωγέας, αλλά πρωτοπόρο κράτος, λέει ο κ. Γεωργιάδης και υπογραμμίζει εμφατικά: «Πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ενός καρπού, που θέλουμε να θεωρούμε μέρος της εθνικής μας ταυτότητας».

Το μέλλον του Συνεδρίου

Ευχή των διοργανωτών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι η επιτυχημένη κινητροδοσία όσων παρευρεθούν και όσων παρακολουθήσουν τα αποτελέσματά του, να δοθεί «τροφή για σκέψη» σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της ελιάς, με μία ολιστική προσέγγιση.

Ο κ. Γεωργιάδης και τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής οραματίζονται έναν δυναμικό αντίκτυπο του Συνεδρίου και, ήδη, πριν ακόμη από τη διεξαγωγή του, κάνουν βλέψεις για τις συνέχειές του και την καθιέρωση. Στόχος τους είναι το Διεθνές Συνέδριο να πραγματοποιείται ανά διετία, δηλαδή και πάλι το 2020, όμως ο σκοπός για το επόμενο είναι να αφιερωθεί στον έτερο πόλο της ελαιοκομίας: το ελαιόλαδο.

Μάλιστα, οι σκέψεις προχωρούν και παραπέρα, όπως, επί παραδείγματι, για την ανάδειξη της βιολογικής καλλιέργειας της Ελιάς. Τα επόμενα Συνέδρια, εξάλλου, θα καθορίζονται αναλόγως με τις εξελίξεις στον κλάδο.

Info