Skip to main content

Συνελήφθη Ρώσος στη Χαλκιδική για νομιμοποίηση 4 δισ.δολ μέσω bitcoin

Μέσω ιστοχώρου η εγκληματική οργάνωση νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες. Σύλληψη του εγκεφάλου στη Χαλκιδική

Στον εντοπισμό και τη σύλληψη στη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου «εγκεφάλου» εγκληματικής οργάνωσης, η οποία νομιμοποίησε παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων μέσω bitcoin, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πρόκειται για 38χρονο υπήκοο Ρωσίας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα, μετά από αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 38χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα. Αστυνομικοί τελικά εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο Ρώσο χθες το πρωί στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου φέρεται να έκανε διακοπές τις τελευταίες μέρες.

Ο 38χρονος από το έτος 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών ερευνητικών αρχών υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.

Στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 tablet, 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 1 router, 1 φωτογραφική μηχανή και 4 πιστωτικές κάρτες.

Ο συλληφθείς κρατείται και οδηγείται στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.