Skip to main content

Διεθνείς αντιδράσεις για τα επεισόδια στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την «χρήση βίας από το ιρανικό καθεστώς σε βάρος διαδηλωτών... που θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος να συνέρχο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη «χρήση βίας από το ιρανικό καθεστώς σε βάρος διαδηλωτών... που θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του να συνέρχονται ειρηνικά». Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες από τη Σουηδία, που προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ,για λογαριασμό των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική την έλλειψη αυτοσυγκράτησης» από τις δυνάμεις της τάξης στην καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν.
Ο βρετανός υπουργός χαιρέτισε το «μεγάλο θάρρος» των διαδηλωτών κατά την διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων που στοίχισαν την ζωή σε οκτώ ανθρώπους σε όλη την χώρα, σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στη Ρώμη, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει «σθεναρά τα βίαια κατασταλτικά μέτρα που προκάλεσαν τον τραγικό θάνατο, τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών» στο Ιράν όπου η κατάσταση παρακολουθείται με «προσοχή και ανησυχία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι θα απευθυνθεί «τις προσεχείς ώρες προς την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για να υπάρξει ένα κοινό μήνυμα της ΕΕ προς την Τεχεράνη».

Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν κατήγγειλαν σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και ο Καναδάς. «Καταδικάζωτις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις στο Ιράν, στη διάρκεια των οποίων ηαπαράδεκτη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στοίχισε τη ζωή σε πολλάάτομα», αναφέρει η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας τασυλληπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Η κυρία Μέρκελκαλεί την ιρανική κυβέρνηση να «εμποδίσει μία νέα κλιμάκωση και νααναζητήσει μία ειρηνική λύση στις εσωτερικές πολιτικές έριδες» μέσω τουδιαλόγου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερότόνισε ότι «η επιδείνωση της καταστολής δεν οδηγεί πουθενά» και εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη μεγάλη ανησυχία της Γαλλίας, η οποίακαταδικάζει «τις αυθαίρετες συλλήψεις απλών διαδηλωτών».

Τέλος ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον καταδίκασε την «κτηνώδη βία» των ιρανικών αρχών και ζήτησε την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Συλλήψεις της Ιρανικής Αστυνομίας

Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Τεχεράνη τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμαντεντίν Μπαγί, αναφέρει η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Raxezabz.

Ο Μπαγί, επικεφαλής της Ένωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, φυλακίστηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια με την κατηγορία ότι «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Το 2008 ανακηρύχθηκε «δημοσιογράφος της χρονιάς» από τον βρετανικό Τύπο, ενώ το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας για τους αγώνες του υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στο Ιράν.

Οι πράκτορες της ασφάλειας που συνέλαβαν τον Μπαγί ήσαν «ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στην οικογένεια και τις θυγατέρες του», διευκρινίζει η Raxezabz.

Νωρίτερα η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir. ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράν, μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί, καθώς και τρεις στενούς συνεργάτες του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

Αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον Μορτέζα Χάτζι, πρώην υπουργό και γενικό διευθυντή του ιδρύματος Baran του Μοχάμαντ Χαταμί, και τον υποδιευθυντή του Χασάν Ρασούλι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα.

Οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν επίσης σήμερα το πρωί τρεις συμβούλους του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Πρόκειται για τους Αλί Ρεζά Μπεχεστί, Γορμπάν Μπεχζαντιάν-Νετζάντ και Μοχάμαντ Μπαγεριάν, αναφέρεται στο Parlemannews.ir.