Skip to main content

Επαφές Πέγκα με πρέσβη Λιθουανίας και εκπροσώπους του Κοσόβου

Συνεργασία Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα με εκπροσώπους της Λιθουανίας και του Κοσσόβου.

Συναντήσεις εργασίας με τον Πρέσβη της Λιθουανίας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Αλβανία, καθώς και με εκπροσώπους των υπηρεσιών του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου του Κοσσόβου, είχε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Στη συνάντηση με τον Πρέσβη της Λιθουανίας, Rolandas Kacinskas, παρουσία του επίτιμου Προξένου στην Θεσσαλονίκη, Νικόλαου Τρυπάνη, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο πολιτισμός, οι πολιτικές σχετικά με την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στον αστικό ιστό, η τουριστική ανάπτυξη, η κουλτούρα της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός ήταν οι θεματικές στις οποίες και εστίασε η συνάντηση.

Παράλληλα, ο Σπύρος Πέγκας, συναντήθηκε με διοικητικά στελέχη των Υπουργείων Βιομηχανίας και Εμπορίου, του τομέα τουριστικής ανάπτυξης του Κοσσόβου, με τα οποία συζήτησε πιθανά σενάρια ανταλλαγής καλών πρακτικών.

«Οι εκπρόσωποι του Κοσσόβου βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εναρμόνισης της νομοθεσίας της χώρας τους, που αφορά στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών στην πόλη μας. Συζητήσαμε σχετικά με τη βραβευμένη δράση του Δήμου, τη Διπλωματία των Πόλεων και τη στρατηγική που αναπτύσσουμε τα τελευταία χρόνια και για τους τρόπους που αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μικρό κρατίδιο της περιοχής μας με αντίστοιχη τουριστική ανάπτυξη» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος. 

Όπως ανέφερε, «οι ίδιοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν στην περιοχή τους έναν τουριστικό οργανισμό και ζήτησαν την τεχνογνωσία μας σε αυτό το επίπεδο, ενώ εξέφρασαν και την επιθυμία να προωθήσουν την επαφή των επαγγελματιών του τουρισμού από τις δυο πλευρές. Στην κατεύθυνση αυτή, πρότεινα τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου με τη συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών στο πλαίσιο κάποιας δικής μας διοργάνωσης. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι να διευκολυνθεί το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης βίζας και για τους επαγγελματίες και για όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας, που πραγματικά είναι πολλοί και τώρα διοχετεύονται στην Τουρκία».