Skip to main content

Διαιωνίζεται η διχοτόμηση της Κύπρου

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει η Berliner Zeitung την αποκλειστική ευθύνη για το νέο και κατά ορισμένους οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών
Σε εκτενές σχόλιό της η Berliner Zeitung επισημαίνει ότι «(…) η ευκαιρία του αιώνα δεν αξιοποιήθηκε και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Εάν δεν συμβεί ένα θαύμα, τότε θα εδραιωθεί η διχοτόμηση. Η τραγικότητα του ναυαγίου συνάδει με την ολέθρια μορφή όλων των προσπαθειών που έγιναν για την επανένωση μετά το σχέδιο Ανάν το 2004, όταν σε δημοψήφισμα η τουρκική μειονότητα ψήφισε υπέρ με πλειοψηφία 2/3 την ώρα που τα 3/4 των Ελληνοκυπρίων την απέρριπταν. Ήταν οι Έλληνες του νησιού που δεν ήθελαν να αποδεχθούν λύση, η οποία θα λάμβανε υπόψη τους φόβους των Τουρκοκυπρίων από ενδεχόμενες ελληνικές επιθέσεις. Η ΕΕ έκανε τότε το μεγάλο λάθος να δεχθεί στους κόλπους της τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να θέσει ως προϋπόθεση την επανένωση. Αυτή τη φορά οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν καλές καθώς οι (…) Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι δυο πολιτικοί προσανατολισμένοι σε λύσεις».
 
Δυστυχώς όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «την ώρα που διαφαινόταν λύση, ο Αναστασιάδης παρασύρθηκε πάλι από την γνωστή πεισματική στάση των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκτεταμένες παραχωρήσεις ακόμη και στα ακανθώδη ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και φέρεται να προσέφερε τη μείωση του αριθμού των στρατιωτών της από τις 35.000 στους 650 (…). Στην περίπτωση αυτή θα βρίσκονταν μάλιστα στο νησί λιγότεροι τούρκοι από έλληνες και βρετανούς στρατιώτες. Στη μεγαλύτερη όμως τουρκική παραχώρηση από την εποχή της εισβολής του 1974 ο Αναστασιάδης είπε κατηγορηματικά "όχι". Δεν αποδέχεται ουδόλως ξένο στρατό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Φυσικά και δεν θέλει να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις των Βρετανών του Brexit ενόσω η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη. Είναι λυπηρό που για άλλη μια φορά οι Βρυξέλλες δεν επιβλήθηκαν πολιτικά στη Λευκωσία. Αυτό καταδεικνύει τη διαρκή αδιαφορία των Ευρωπαίων και συνιστά συμπεφωνημένο όνειδος».

«Φιάσκο το διεθνές σόου της Μέρκελ»

Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού τύπου και σήμερα τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του G20 στο Αμβούργο.

Η Frankfurter Rundschau επισημαίνει «Εντός γευμάτιζαν, εκτός τα έσπαγαν. Εάν με τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Α. Μέρκελ αποσκοπούσε μεταξύ άλλων στο να εκμεταλλευτεί προεκλογικά μια διεθνή συνάντηση, τότε απέτυχε παταγωδώς. Οι εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη δεν θα είναι εκείνες των ισχυρών να ακούνε στη Φιλαρμονική του Έλβα την Ωδή της Χαράς. Αντιθέτως θα είναι οι εικόνες των φλεγόμενων οδοφραγμάτων και των οδομαχιών μεταξύ της αστυνομίας και των κουκουλοφόρων. Το διεθνές σόου της Μέρκελ κατέληξε σε φιάσκο».
Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά πάντως ότι εντέλει τα αποτελέσματα του G20 δεν είναι τόσο απογοητευτικά. «Αναμφίβολα, η σύνοδος αυτή ήταν η πλέον επίπονη από τότε που οι βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες συγκρότησαν μια ομάδα, μετά την οικονομική κρίση του 1999. Αυτό οφείλεται και στο ό,τι ο νέος αμερικανός πρόεδρος εμφανιζόταν τόσο αρνητικός (…). Υπό αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο ότι η σύνοδος δεν κατέληξε σε φιάσκο ή σε μια ψευτοδιακήρυξη. Το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της συνόδου είναι όμως ότι ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν τους υπόλοιπους από το να προστατεύουν το κλίμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «(…) Το ό,τι (οι ηγέτες του G20) δεν συμφωνούν σε όλα, είναι σχεδόν αυτονόητο. Σε αυτά τα συμφραζόμενα τα αποτελέσματα φαντάζουν ακόμη πιο αξιόλογα. Στις συνομιλίες του Αμβούργου ο αμερικανός πρόεδρος έπαιξε εξέχοντα ρόλο. Εντούτοις ο Τραμπ δεν τις άφησε να καταρρεύσουν και δεν το έπαιξε ‘κακό παιδί'».

Κώστας Συμεωνίδης
 
Πηγή: Deutsche Welle