Skip to main content

Διχασμένο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε μια σειρά από μέτρα που οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα δεχθεί

Το ΔΝΤ φαίνεται να παραμένει διχασμένο, ως προς το ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική συμμετοχής του. Μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τεχνοκρατών του υποστηρίζει ότι δεν πρέπει το Ταμείο να συμμετάσχει σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο την ανάγκη να κριθεί το χρέος βιώσιμο.

Συγχρόνως, φαίνεται πως και οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε μια σειρά από μέτρα που οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα δεχθεί και έτσι θα απέφευγαν τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα που δεν πίστευαν.

Τώρα το ΔΝΤ βρίσκεται στη δύσκολη θέση, αφού πολιτικά δέχθηκε ότι θα συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, να κάνει τα αναγκαία βήματα στα ελάχιστα που απομένουν, παρ' όλο που είναι ξεκάθαρο πως υπέρ της συμμετοχής σε ελληνικό πρόγραμμα παραμένει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος Πολ Τόμσεν.

Για αυτό, ενώ στις Βρυξέλλες υπήρχε μια μεγάλη αισιοδοξία μετά το Eurogroup της Μάλτας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τις συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα η αισιοδοξία μειώθηκε αρκετά, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 50/50 πιθανότητες να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του Ταμείου θα βασιστεί σε έναν ουσιώδη παράγοντα που δεν είναι άλλος από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και με βασικό όρο από τους Eυρωπαίους να μην υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση του χρέους. H κόκκινη αυτή γραμμή έχει τεθεί ξεκάθαρα από τους Γερμανούς αλλά και από τα περισσότερα κράτη-μέλη.