Skip to main content

Διάχυτη ικανοποίηση στο Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Την ικανοποίησή του για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τονίζοντας ότι είναι γενναίο και κινείται στη σωστή κατεύθυνση
Την ικανοποίησή του για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τονίζοντας ότι είναι γενναίο και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας παράλληλα λόγο για τομή στα ενεργειακά πράγματα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΦ, το νομοσχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και υιοθετεί απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.

Ο Σύνδεσμος ως θετικά σημεία του νομοσχεδίου σημειώνει:

α. Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020. Καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40%, κατ’ ελάχιστον, για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

β. Το νομοσχέδιο υιοθετεί το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο, καταργώντας τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής (ή άλλης διαπιστωτικής πράξης), καθώς και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιταχύνοντας έτσι σημαντικά την εγκατάστασή τους.

γ. Καταργεί τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά συστήματα που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες, ενώ καταργεί τελείως το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

δ. Βελτιώνει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις περιοχές αποκλεισμού (περιοχές προστασίας), ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΣΕΦ θα εξετάσει ενδελεχώς το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση και θα επανέλθει με λεπτομερείς εποικοδομητικές προτάσεις.