Skip to main content

Διαβουλεύσεις Μέι και Γιούνκερ για το Brexit

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας η Τερέζα Μέι συναντάται απόψε με τον επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μπαρνιέ.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής το προσεχές Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τους όρους της ΕΕ για το Brexit, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ πραγματοποιούν ολιγόωρο ταξίδι στο Λονδίνο. Σκοπός της παρουσίας τους στη βρετανική πρωτεύουσα είναι να καταθέσουν το σχέδιο και δια ζώσης στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για τη τυπική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, παρόλο που η Βρετανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση υπολειτουργεί. Η Ευρώπη ξεκινά αυτή τη διαπραγμάτευση με σκληρούς όρους: την καταβολή από το Λονδίνο των οικονομικών δεσμεύσεων ύψους 60 δισ. στερλινών, τη συνέχιση της απρόσκοπτης εσωτερικής μετανάστευσης και την αποδοχή της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο σχέδιο που θα παραδώσουν οι Γιούνκερ και Μπαρνιέ συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα της Ισπανίας για το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Υποχωρήσεις και «αγκάθια»

Η Τερέζα Μέι και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν ουσιαστικά υποχωρήσει στο θέμα της μετανάστευσης, δεσμευόμενοι ότι αυτή θα συνεχιστεί και μετά το 2019 και καθ' όλη την μεταβατική περίοδο, που σύμφωνα με ειδικούς θα διαρκέσει από 3 έως 6 χρόνια. Στο θέμα των πληρωμών, το Λονδίνο φαίνεται διατεθειμένο να καταβάλει χρήματα προκειμένου να έχει πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά. Το «αγκάθι» παραμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το οποίο η Τερέζα Μέι είναι αμετακίνητη. Ρεαλιστικά έως τις εκλογές της 8ης Ιουνίου οι δύο πλευρές θα επιδοθούν σε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων εκατέρωθεν για προφανείς λόγους. Από την πλευρά της Μέι στην προσπάθειά της να αυξήσει την πλειοψηφία της και από πλευράς Βρυξελλών προκειμένου να έχουν άπλετο χώρο αναδίπλωσης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle