Skip to main content

Διάτρητη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, οι μεταναστευτικές ροές στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού Έβρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Υπήρχαν πολλοί που πίστευαν πως η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία που συνήψε με την Ε.Ε. ως προς την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος; Όσοι υπήρχαν, είτε δεν έχουν μελετήσει καλά την ψυχολογία του Τούρκου (ο όρος "μπαμπεσιά" τουρκαλβανίτικος είναι, οι δε Κρητικοί έχουν μια παροιμία "τον Τούρκο κάν’ το σύντεκνο, μα το ραβδί σου κράτα"), είτε διακατέχονται από ρομαντικό "προοδευτισμό".

Είχα σημειώσει παλαιότερα εδώ, την αναμφισβήτητη τουρκική κρατική διαχείριση του προσφυγικού, που αποδεικνύεται από πολλά, αλλά κυρίως από το γεγονός της επιλογής όσων στέλνει στην Ελλάδα. Κρατά Σύρους επιστήμονες, αλλά και εξαθλιωμένους για δουλοπάροικους, όπως και οικογένειες με παιδιά, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί (εκατοντάδες χιλιάδες) στο σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα, με προοπτική να γίνουν γενίτσαροι, και μας στέλνει Ασιάτες και Αφρικανούς, που δεν έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ταυτοχρόνως, έχει τον κατάλληλο πληθυσμό να εγκαταστήσει στις κουρδικές πόλεις τις οποίες ισοπέδωσε ο τουρκικός στρατός, με τους Κούρδους να τις εγκαταλείπουν και να διασκορπίζονται στην τουρκική επικράτεια, τις οποίες πόλεις θα οικοδομήσει με χρήματα από τον ΟΗΕ και Ε.Ε. για να εγκαταστήσει -ως φιλάνθρωπος- τους Σύρους, αλλοιώνοντας πλήρως την σύσταση του κουρδικού πληθυσμού, που ήταν συμπαγής, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Έχοντας στραμμένα τα βλέμματα στα νησιά, παραβλέπουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στον Έβρο. Η ανομβρία επί πολούς μήνες έχει καταστήσει τον ποταμό βατό, ο δε φράχτης δεν έχει το κατάλληλο μήκος για να εμποδίσει του πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες να τον διαβούν. Δεν πρέπει φυσικά να μας διαφεύγει το γεγονός, πως η κα. Χριστοδουλοπούλου μόλις ανέλαβε καθήκοντα επί του προσφυγικού, είχε ζητήσει την καταστροφή του φράχτη, η δε νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκδράμει κατά διαστήματα στην περιοχή, διαδηλώνοντας επίσης υπέρ της καταργήσεώς του.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος συνοριακών φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, μας πληροφορεί ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, οι μεταναστευτικές ροές στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι αποτροπές καθημερινά είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες, είπε, και αποδίδει την αύξηση στη λειτουργία των δύο hot spot στην περιοχή των Ιψάλων και της Αδριανούπολης. Είναι ενδεικτική η διαπίστωσή του, ότι  «Ανοίγουν την κάνουλα και μας στέλνουν κόσμο όποτε θέλουν. Αυτή την πληροφόρηση έχουμε».

Συμφώνως προς τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκύπτει ότι στον Έβρο, οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών και προσφύγων άγγιξαν το 91%, ενώ τριπλάσιος ήταν ο αριθμός του ποσοστού σε συλλήψεις διακινητών.

Προσέξτε τώρα, τα σχετικά με την ταυτότητα των εισερχομένων, για την οποία έκανα λόγο αρχικώς. Από τις αρχές του καλοκαιριού το 80-85% των συλλήψεων διακινητών αλλά και παράνομων μεταναστών αφορούν πλέον υπηκόους Πακιστάν, άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Οι πρόσφυγες και ειδικότερα οι Σύροι είναι ελάχιστοι, περίπου 10%, ενώ σπάνια πια έχουμε γυναικόπαιδα.

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, δίνει ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τους διακινητές: «Πολύ σπάνια είναι Έλληνες. Το τελευταίο διάστημα η διακίνηση ανατίθεται σε Πακιστανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Μαροκινούς. Τα κυκλώματα αναζητούν διακινητές με χαμηλό μεροκάματο. Αποκαλύπτεται ότι οι συλληφθέντες Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί είχαν σχέση με ναρκωτικά, πορνεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες». Ποιο εντυπωσιακό όμως είναι το στοιχείο, ότι η πλειονότητα των διακινητών μένουν χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζουν τη γλώσσα. (Είναι η "ενσωμάτωση", την οποία υπάρχουν ακόμη κάποιοι που ψελλίζουν).

Αίτημα των συνοριοφυλάκων είναι -με δεδομένο ότι Τουρκία και Βουλγαρία έχουν καλύτερα τεχνικά μέσα- η ανάγκη ενίσχυσης της συνοριακής αστυνομίας με προσωπικό και υλικά μέσα. Προφανώς και έχουν δίκαιο, αν μάλιστα αναλογισθεί κάποιος ότι στη Βουλγαρία, από κοινού στρατός και συνοριοφυλακή, επιχειρούν γύρω με 4,5 χιλιάδες άτομα σε μία ζώνη περίπου 100 χιλιομέτρων (το μήκος του φράχτη, το οποίο θέλουν να αυξήσουν στα 260 χλμ).

Είθε, να μη ξαναδούμε σκηνές εφέτος όπως αυτές της Ειδομένης. Κανείς όμως δεν μας το εγγυάται.