Skip to main content

Διάταξη σκορπάει τον τρόμο στους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο 3846/2010 και θέτει εν αμφιβόλω ασφαλιστέες ημέρες εργασίας και παροχές υγείας.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλήφθηκε στο νόμο 3846/2010 και θέτει εν αμφιβόλω ασφαλιστέες ημέρες εργασίας και παροχές υγείας.

Όπως αποκάλυψαν στελέχη της ΓΣΕΕ, η διάταξη προβλέπει ότι αν ένας εργοδότης οφείλει προς το ΙΚΑ, δεν γίνεται δεκτή η υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, η οποία ολοκληρώνει την υποχρέωση του εργοδότη για την ασφαλιστική τακτοποίηση των μισθωτών.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και έκανε λόγο για «τεχνικό θέμα, το οποίο θα ρυθμιστεί άμεσα με εγκύκλιο».

Η ΑΠΔ είναι η δήλωση η οποία υποβάλλεται από τον εργοδότη και περιλαμβάνει πληροφορίες ή στοιχεία που αφορούν τον χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Η υποχρέωση του εργοδότη για την ασφαλιστική τακτοποίηση των μισθωτών δεν ολοκληρώνεται με την καταβολή των εισφορών αλλά με την έγκαιρη υποβολή του κατά περίπτωση προβλεπόμενου από την ισχύουσα νομοθεσία τύπου ΑΠΔ, ορθά συμπληρωμένης με τα ακριβή στοιχεία των ασφαλισμένων και γι΄ αυτόν τον λόγο η παράλειψη υποβολής της συνεπάγεται για τον εργοδότη βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου για τα εργασιακά, προβλέπεται ότι οι ΑΠΔ που υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται ως μη υποβληθείσες.