Skip to main content

Διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία Βουλγαρία – Ελλάδα

Συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ.
Συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ.

Στόχος της συμφωνίας είναι η πρόληψη από απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και η καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από τη δημιουργία στενότερου πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του προς το βουλγαρικό και ξένο Τύπο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Τσβετάνοφ εξέφρασε «εξαιρετική ικανοποίηση», όπως είπε, από τις εποικοδομητικές συνομιλίες με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην on line επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία, όπως είπε, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών, καθώς και των υπόλοιπων παράνομων δραστηριότητων του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Τσβετάνοφ ανέφερε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι διάφορες μορφές εγκληματικότητας παντού στην Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται και ευνοϊκές συνθήκες για τη μαφία.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πάγια, συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για τη βουλγαρική υποψηφιότητα ένταξης στη συμφωνία του Σένγκεν το 2012. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί 100%, κατά τον ίδιο, στις αυστηρές απαιτήσεις και τα κριτήρια περιφρούρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τεράστια ευθύνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και νομίζω, ότι είναι πράγματι μια εξαιρετική εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας. Είναι ίσως η μοναδική στιγμή στην ιστορία μας που έχουμε απόλυτη σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων».

Αυτό ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε «στρατηγικούς συμμάχους» τις δύο χώρες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας για την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για πλήρη ένταξη στο σύστημα Σένγκεν, καθώς, όπως είπε, «πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών».

«Μετά τα πρόσφατα εγκαίνια της συνοριακής διόδου στη Θράκη (Ζλάτογραντ/Θέρμες) από τους δύο πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, εμείς με τον κ. Τσβετάνοφ οργανώνουμε τις προσπάθειες, ώστε η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών να θωρακιστεί και με την απαιτούμενη ασφάλεια», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης. Αυτή τη στιγμή το οργανωμένο έγκλημα διακινεί πάρα πολλά χρήματα, τορπιλίζει και υπονομεύει τα θεμέλια της Δημοκρατίας», ανέφερε επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα αυξήσει, όπως είπε, την αποτελεσματικότητα και των δύο υπουργείων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δεν εφησυχάζουμε, επειδή το έγκλημα συνεχώς εξελίσσεται με νέα μέσα και οφείλουμε να είμαστε πιο μπροστά εμείς από τους εγκληματίες» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος εξήρε την πολυπληθή βουλγαρική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία συμβάλλει, όπως είπε, με σημαντικό τρόπο τόσο στην ανάπτυξη της Ελλάδας όσο και στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας και αποτελεί μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.