Skip to main content

Διάσταση απόψεων για τη λίστα φαρμάκων

Με διάσταση απόψεων για την ανατιμολόγηση αλλά και για τη λίστα φαρμάκων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχε η ΥΠΟΑΝ κ. Κατσέλη με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Με διάσταση απόψεων για την ανατιμολόγηση αλλά και για τη λίστα φαρμάκων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με θέμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις δράσεις του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Δ. Φιλιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους, σε ό,τι αφορά στην ανατιμολόγηση φαρμάκων, ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 αλλά με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας). Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωσή του ότι είναι «επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο να συγκρίνεται η Ελλάδα με χώρες χαμηλότερου ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη».

Με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο σύνδεσμος όπως είπε ο κ. Φιλιώτης «η τιμή του φαρμάκου θα πάει εκεί που πρέπει», δηλαδή όπως εξήγησε «η ανατιμολόγηση θα οδηγήσει σε μικρή μείωση τιμών τα περισσότερα φάρμακα και σε ορισμένα φάρμακα θα υπάρξουν αυξήσεις».

Το θέμα των αντιγράφων φαρμάκων δεν συζητήθηκε όπως είπε ο κ. Φιλιώτης, διότι η βάση της ανατιμολόγησης είναι τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ σε ό,τι αφορά στη λίστα όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ η πρόταση του συνδέσμου είναι να εφαρμοστεί το σύστημα της «διπλής τιμής». Δηλαδή να προβλέπεται στη λίστα ελεύθερη τιμή και τιμή για τα ασφαλιστικά ταμεία. Υποστήριξε ότι, αν αφαιρεθούν φάρμακα από τα 6.500 που κυκλοφορούν στην αγορά, τότε το καθένα από αυτά θα αντικατασταθεί από νεώτερο και ακριβότερο ανεβάζοντας τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε ό,τι αφορά στους υπολογισμούς της κυβέρνησης ότι φέτος μπορεί να υπάρξει όφελος 1,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα που θα προωθήσει, ο κ. Φιλιώτης τόνισε πως «αν δεχθεί η κυβέρνηση τις προτάσεις μας η εξοικονόμηση θα είναι γεγονός». Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ, αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του συνδέσμου, ο κ. Φιλιώτης δεν απάντησε.