Skip to main content

Διασώθηκαν 6.500 μετανάστες σε επιχείρηση στα ανοικτά της Λιβύης

Πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, της Frontex και σκάφη φιλανθρωπικών οργανώσεων διέσωσαν 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες που έπλεαν προς την Ευρώπη.

Περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες που έπλεαν προς την Ευρώπη διασώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης, σε μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα την εποχή της προσφυγικής κρίσης.

Η τεράστια επιχείρηση περιλάμβανε περίπου 40 αποστολές διάσωσης, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η ιταλική Ακτοφυλακή. Στην προσπάθεια έλαβαν μέρος ιταλικά πλοία, δυνάμεις της Frontex αλλά και σκάφη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα εικονίζουν μετανάστες και πρόσφυγες, που πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Σομαλία και την Ερυθραία, να ζητωκραυγάζουν καθώς τους πλησιάζουν τα σκάφη διάσωσης. Κάποιοι μετέφεραν βρέφη στην αγκαλιά τους.

Το κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική οδό και η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για επαναπροωθήσεις έχουν μειώσει σημαντικά τις ανθρώπινες ροές μέσω της Ελλάδας, κι έχουν αναθερμάνει την επικίνδυνη διαδρομή προς την Ιταλία, μέσω της κεντρικής Μεσογείου.

Περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά της Μεσογείου από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα περισσότερα θύματα, 2.726 τον αριθμό, έχουν καταγραφεί στη διαδρομή προς την Ιταλία.

Η Λιβύη, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς ημιαναρχίας, αποτελεί το κυριότερο ορμητήριο των συμμοριών διακινητών στις ακτές τις βόρειας Αφρικής.