Skip to main content

Διαρροή πετρελαίου μέχρι τον Αύγουστο περιμένουν οι ΗΠΑ

Μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα τελειώσει η κατασκευή της ανακουφιστικής γεώτρησης, μπορεί να διαρρέει πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού και η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο.
Μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα τελειώσει η κατασκευή της ανακουφιστικής γεώτρησης, μπορεί να διαρρέει πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού και η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο, όπως τόνισε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Κάρολ Μπράουνερ.

Η Μπράουνερ ανέφερε ότι η τελευταία προσπάθεια της BP να περιορίσει τη διαρροή ακόμα κι αν πετύχει δεν θα προσφέρει μόνιμη λύση, ούτε θα αποτρέψει κάποια ποσότητα πετρελαίου να διαρρέει στη θάλασσα. «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.
Έχουμε προετοιμαστεί από την αρχή», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες η BP, η επιχείρηση «top kill» για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας απέτυχε. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπόμπ Ντάντλι δήλωσε ότι η εταιρία θα γνωρίζει ως το τέλος της εβδομάδας εάν μια τελευταία μέθοδος για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού είναι επιτυχής.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού «τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο», αναμένοντας την ολοκλήρωση της ανακουφιστικής γεώτρησης.

«Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τη ροή της πετρελαιοπηγής.
Η διαρροή ήταν πολύ μεγάλη», δήλωσε ο Ντάντλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά την αποτυχία της επιχείρησης φραγής του πηγαδιού της πετρελαιοπηγής με την έγχυση τσιμέντου και υγρών.

«Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη ροή του πηγαδιού από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο και καταφέρουμε το πετρέλαιο να μη διαρρέει στη θάλλασα, θα είναι πολύ θετικό.
Στη συνέχεια, αν καταφέρουμε να σταματήσουμε εντελώς τη διαρροή χάρη στην ανακουφιστική γεώτρηση, θα είναι επίσης ένα καλό νέο», πρόσθεσε ο Ντάντλεϊ.

Η BP έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να σταματήσει εντελώς τη διαρροή πετρελαίου στην κατασκευή ανακουφιστικών γεωτρήσεων που θα είναι έτοιμες τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι ο πετρελαϊκός όμιλος BP είχε προειδοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όσον αφορά στην πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Με βάση το δημοσίευμα, η ΒΡ είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο για τα προβλήματα αυτά, που πιστεύεται ότι ευθύνονται για την έκρηξη της πλατφόρμας στις 20 Απριλίου.