Skip to main content

Χειρόφρενο διαρκείας από Δευτέρα από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, οι οποίοι στη διάρκεια συνεδρίασής τους το πρωί αποφάσισαν τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας από τη Δευτέρα.

Δεν έχει τέλος η ομηρία και η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων αναφορικά με τις μετακινήσεις τους. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους σήμερα το πρωί αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με επίσχεση εργασίας επ΄αόριστον από τη Δευτέρα έως την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ το Σαββατοκύριακο τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας.

«Είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε 2.300 οικογένειες, οι οποίες δεν έχουμε πληρωθεί για τρεις μήνες, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, να πληρώσουμε τις στοιχειώδεις βιοποριστικές μας ανάγκες. Δεν πάει άλλο, θέλουμε εδώ και τώρα λύση» τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδης.

Παράλληλα, ετοιμάζουν απαντητική επιστολή αύριο προς τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με τον οποίο ο κ. Τσερμενίδης επιχείρησε να επικοινωνήσει αλλά αυτό δε κατέστη δυνατό.

Σχολιάζοντας τα περί «αγαστής συνεργασίας των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ» ο κ. Τσερμενίδης υπενθύμισε το εξώδικο του Δ.Σ. του Οργανισμού προς τους εργαζόμενους, με την οποία απειλούνται με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές. «Εάν αυτό το εκλαμβάνει έως αγαστή συνεργασία, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «αδιαφορία παντός υπευθύνου για εξέρευση λύσεων» καθώς και για τη «δυσφήμισή τους επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας». Όπως σημειώνουν, ασκούν ένα βασικό δικαίωμα που προβλέπεται από το αστικό δίκαιο για κάθε πολίτη όταν ο οφειλέτης - εργοδότης δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Το Σωματείο εργαζομένων μιλά για «απεγνωσμένη και έσχατη λύση γιατί ο ΟΑΣΘ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συστηματικά καθυστερεί την καταβολή των μισθών». «Το βασικό ερώτημα που θέτουμε σε όλους είναι αν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μπορούν να εργάζονται δωρεάν», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι εργοδότης τους είναι ο ΟΑΣΘ, ωστόσο, του αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, καθώς το Δημόσιο παραλείπει να δώσει στον Οργανισμό χρηματικά ποσά, όχι επιχορήγησης αλλά για αντισταθμιστική καταβολή. «Το Κράτος υποχρεώνει τον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για μειωμένο κόμιστρο ή για απαλλαγή από το κόμιστρο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι εμείς έχουμε εργοδότη τον ΟΑΣΘ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των οικονομικών του υποχρεώσεων».

Μετά τη 1 αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης εξέφρασε τη διάθεση της διοίκησης να συζητήσει ακόμα και την αλλαγή της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, όπως αυτή κυρώθηκε με το Ν. 3652/2008.

«Δεν θέλουμε να προσφύγουμε στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά και όλοι οι φορείς στην πόλη, είναι ο διάλογος», υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Νέα σκληρή απάντηση Σπίρτζη σε εργαζόμενους και διοίκηση του ΟΑΣΘ

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ με μία μακροσκελή ανακοίνωση με τίτλο «Όλη η αλήθεια για τα ψέματα του ΟΑΣΘ».

Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης εξαπολύει επίθεση τόσο κατά του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων όσο και της διοίκησης του Οργανισμού. Το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα χρηματικά ποσά που έχει λάβει ο ΟΑΣΘ τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για επιδοτήσεις μαμούθ. Δείτε περισσότερα εδώ