Skip to main content

Διαψεύδει το Spiegel το ΥΠΟΙΚ - Καμία παραδοχή λάθους από Τσακαλώτο

Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές δηλώνουν πηγές του υπουργείου.

Το δημοσίευμα του Spiegel που αναφέρει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που δεν ενημερώθηκαν οι δανειστές για τις παροχές του πρωθυπουργού διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, ο υπουργός ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ. Στο ίδιο πνεύμα συμπληρώνουν ότι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη και πως τα χρήματα έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017.

«Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία» καταλήγουν.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα της γερμανικήε εφημερίδας, επικαλούμενο πηγές που συμμετείχαν στη διάσκεψη που ήταν παρών ο υπουργός Οικονομικών, αναγράφει ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ήταν λάθος που δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων οι θεσμοί και δικαιολογήθηκε για αυτό λέγοντας πως η κυβέρνηση έδρασε υπό την πίεση του χρόνου.