Skip to main content

Διαψεύδει ο Ακιντζί τα περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και δεν έχει ανάγκη τη μικρή έκταση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων περί προσάρτησης των κατεχόμενων στην Τουρκία σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού διέψευσε με δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως είπε σε συνέντευξη στην τουρκική υπηρεσία του BBC, δεν τίθεται ζήτημα προσάρτησης καμιάς πλευράς σε καμία χώρα, σημειώνοντας πως δεν είναι αυτό που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι. «Η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (έκταση) και δεν έχει ανάγκη τη μικρή έκταση της Κύπρου» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι υψηλές, επισήμανε ωστόσο ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη και θα τελειώσει.

Όπως είπε, στη Γενεύη δεν θα επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες. Διευκρίνισε πως ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να συνδεθούν όλα με το θέμα εδαφικού, ενώ πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της κάθε πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από εγγυήτρια δύναμη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν η θέση «μηδενικός στρατός - μηδενικές εγγυήσεις στηριχθεί μέχρι τέλους, τότε δεν θα υπάρξει λύση».